”We used to have people in the industry but they are basically gone”. Så lät det när dåvarande statsminister Reinfeldt dödförklarade svensk industri på toppmötet i Davos 2013. Oavsett bakgrund till citatet kan det konstateras att den svenska industrin står sig fortsatt stark tio år senare.
Dessutom har kriget i Ukraina, stoppet i Panamakanalen och de ökade spänningarna mellan Kina och resten av världen påverkat förutsättningarna för tillverkningsindustrin på den globala nivån. Förändringar som talar till Sveriges fördel och som gör att den svenska industrin lär finnas kvar och utvecklas även i framtiden.
Tillväxtverket pekar bland annat i en rapport om kommunala etableringsstrategier på några globala trender som påverkar intresset för att investera i Sverige och Europa.
Den första trenden är ett ökat fokus på klimat och hållbarhet. Det innebär bland annat att det storskaligt sker en omställning av tillverkningsindustrin med ökad hållbarhet i fokus . Det gynnar Sverige som har tillgång på hög kompetens i arbetskraften, ett fossilfritt elsystem och dessutom råvaror. I Skaraborg är ett exempel planerna för en ny batterifabrik i Mariestad.
En annan trend är den ökade insikten om transportsektorns stora påverkan på klimatet, vilket leder till att tidigare globala produktionskedjor i högre grad blir regionala och kontinentala.
Den tredje trenden är olika geopolitiska spänningar som försvårar för globala transportkedjor. Kriget i Ukraina är inte minst en påminnelse om att vi idag har en annan hotbild. Idag flyttar produktion från Asien till Europa och Sverige.
Även fast mycket fokus är på utvecklingen i norr så finns det mycket som talar för södra och västra Sverige. För även fast tillgången på billig el för tillfället är större i norr så finns det en lång rad andra utmaningar att hantera. Inte minst utifrån tillgången på arbetskraft, så här långt har vi inte sett några flyttströmmar från södra Sverige till norra Sverige, trots den stora efterfrågan som finns på arbetskraft.
För mycket av det som det idag pratas och planeras för i norra Sverige sker redan idag i västra Sverige. Förutsättningarna är goda i regionen, med en stark industri som redan ligger i framkant. Det finns planer för investeringar i ny kraftproduktion, som om den kommer på plats löser mycket av de hinder som finns för den fortsatta utvecklingen. Men den stora fördelen för västra Sverige är egentligen en annan. Här finns i grunden attraktiva boendemiljöer och relativt goda pendlingsmöjligheter som bidrar till god tillgång på arbetskraft.
Så trots den tillfälliga konjunkturnedgången ser framtiden ljus ut.
Jonas Nygren
Krönikör Skaraborgs Nyheter