Under de snart fyra decennier som jag varit engagerad i kommunpolitiken har en stor förändring skett i Skaraborg. 25 år efter att Skaraborgs läns landsting upphörde och blev en del av Västra Götalands län lever begreppet Skaraborg idag starkare än någonsin.
Under rätt många år fanns en form av byträta. För snart 25 år sedan skrev vi kristdemokrater flera uppmärksammade debattartiklar med uppmaningen: ”Spräng berget Billingen”. Vi menade då det mentala berg som delade området.
Nu kan vi konstatera att kommunpolitikerna strävar efter att arbeta tillsammans. Begreppet Skaraborgs stad och Nätverksstaden används och handlar om samverkan över kommungränserna. Det senaste exemplet är etableringen av batterifabriken i Mariestad. Kommunalförbundet Avfall & Återvinning Skaraborg består av 13 kommuner. Genom Kommunalförbundet Skaraborg och den regionala utvecklingsstrategin drivs förståelsen för värdet av samverkan fram. Samtidigt finns det tre större utmaningar som måste lösas gemensamt.
Infrastruktur
Skaraborg är beroende av goda förbindelser med Göteborg. Det handlar både om person- och godstrafik. Göteborgs hamn är oerhört betydelsefull för vår import och för de företag som exporterar. Västra stambanan är i stort behov av en satsning på fler spår. Ett omfattande underhållsarbete pågår, men en utbyggnad mellan Alingsås och Göteborg är nödvändig. Det är också glädjande att regeringen beslutat sig för att slussarna i Trollhättans kanal ska bytas ut. Det innebär stora möjligheter för att utveckla sjöfarten på Vänern. Det är så klart positivt att E20 byggs ut men där krävs också nu ett nytänk kring laddningsmöjligheter för eldrivna tunga fordon.
Kompetensförsörjning
Trots arbetslöshet råder det råder brist på utbildad arbetskraft. Många av företagen i Skaraborg har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. Utbildningsnivån har höjts i Skaraborg men fortfarande är det bekymmersamt att en stor del av grundskolans elever inte når målen. Vi ser också detsamma inom gymnasieskolan. Här är projektet ”Fullföljda studier” ett sätt att finna gemensamma lösningar mellan kommunerna. Den akademiska utbildningsnivån har också stor möjlighet att höjas genom tillgången till Högskolan i Skövde och SLU (Sveriges Lantbruksuniversitet) i Skara. Att höja kompetensen och utbilda för industrins behov är angeläget.
Energibehov
I samband med den gröna omställningen pågår en drastisk förändring av energikonsumtionen krävs en ökad elproduktion framöver. Det stora aktuella problemet idag handlar om distribution. I till exempel Skövde finns planer på att förändra flygplatsområdet till ett industriområde. Men enligt Svenska Kraftnät som ansvarar för distributionen dröjer innan Skaraborg får den tillgång som behövs. Ska en grön omställning kunna ske måste konsumtion, produktion och distribution samverka.
Det är genom gemensamma satsningar som Skaraborg kan utvecklas. Därför är det angeläget att kommunpolitiker samverkar och att visionen om ”Nätverksstaden Skaraborg” präglar arbetet i de enskilda kommunerna.
Conny Brännberg (KD) Kommun- och regionpolitiker