Enligt Länsförsäkringars nya Boprisbarometer kan bostadsmarknaden få ett prislyft skriver de i ett pressmeddelande.
Boprisbarometern visar att 40 procent av svenskarna tror på högre bostadspriser under 2024. Medan 15 procent tror på ett prisfall och resterande tror på oförändrade priser.
— Efter ett fjolår med stor osäkerhet kring konjunkturen märker vi nu av en ökad optimism hos visningsbesökarna. Vår prognos är att Riksbanken sänker räntan vid midsommar och att bostadsköparnas kraftiga övertag minskar. Under hösten kan priserna börja vända uppåt igen, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande.
I Västsverige (Västra Götaland och Halland) ökade Boprisbarometern mest, från 24 till 31 procent den senaste månaden. I Sydsverige (Skåne och Blekinge) och Östra Mellansverige ökade nettotalet med 4 procent, medan det i Stockholm sjönk från 22 till 17 procent.
— Det ser ljusare ut. Inflationen minskar trendmässigt och till sensommaren väntas de rörliga bolåneräntorna gå ner i kombination med att vi då väntas få reallöneökningar, säger Stefan Westerberg, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande.
Unga är mest optimistiska till bostadsmarknaden. Bland de som är under 29 år ökade Boprisbarometern mest under januari, från 19 till 30 procent.
Tre tips från Länsförsäkringar för hur man ska agera när räntorna är höga.
1. Ta höjd för högre boendekostnader
Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan fortsätter stiga ännu mer. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.
2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg
Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det vara läge att binda räntan, åtminstone på delar av lånet.
3. Ansök om jämkning
Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en del av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.