IKEM skriver i ett pressmeddelande att de varnade regeringen för att den flödesbaserade modellen skulle driva upp elpriser och inflation. Veckans elpriser talar för sig självt.
Under torsdagen slog de höga elpriserna rekord. Nya regler om den flödesbaserade metoden kan vara en del av förklaringen.
I oktober 2024 införde Svenska kraftnät den flödesbaserade kapacitetsberäkningsmodellen för elhandel. Nu rapporterar IKEM – Innovations- och kemiindustrierna i Sverige – att modellen har bidragit till ökade elpriser, vilket påverkar både inflationen och svenska företags konkurrenskraft.
– En första månad med den flödesbaserade elhandelsmodellen var inte vad svensk inflation eller svenska företag och hushåll behövde. De högst ovälkomna prisökningarna kopplade till den nya modellen har fortsatt in i december månad, säger Carl Eckerdal, chefekonom på IKEM.
Kritik mot Svenska kraftnät och regeringen
IKEM uppmanar regeringen att stoppa modellen och ge Svenska kraftnät ett nytt uppdrag för 2025 som prioriterar svenska intressen. Organisationen menar att modellen gör Sverige mer beroende av tyska elpriser, vilket särskilt påverkar elintensiva industrier.
– Den nya modellen innebär att vi är mer påverkade av tyska elpriser. Vi har vind i Sverige idag, men inte i Tyskland, och det är delvis därför vi har rekordhöga elpriser just nu, säger Malin Johansson, energi- och klimatexpert, IKEM.
Risk för förlorade investeringar
De ökade elpriserna hotar Sveriges attraktivitet som etableringsland för elintensiva industrier som plast-, kemi- och läkemedelsföretag samt raffinaderier. Historiskt sett har relativt låga elpriser kompenserat för Sveriges geografiska nackdelar.
IKEM kräver nu omedelbara åtgärder från regeringen för att säkra svenska företags konkurrenskraft och begränsa ytterligare inflationspåverkan.