Elpriset i Sverige har under 2024 nått sin lägsta nivå sedan det extremt blöta året 2020, skriver Bixia i ett pressmeddelande. Trots höga toppar så har det även förekommit dalar som bidrar till låga priser generellt. Sen förekommer även stora regionala skillnader.
Enligt elbolaget Bixia ser även 2025 ut att bli ett år med låga elpriser, tack vare flera faktorer som lågkonjunktur, milda väderförhållanden och rikliga vattenreserver. Man tror att det kan bli ett av de billigaste elåren någonsin.
– I dagsläget ser vi ingen risk för att elpriset kommer att dra iväg 2025. Blir väderprognoserna som indikeras går vi i stället mot ett nytt 2020, som var det billigaste året någonsin, säger Johan Sigvardsson, analytiker på Bixia.
Under de första veckorna 2025 har det varit låga elpriser. Dock har det börjar blivit högre under denna vecka.
Bakom prognosen
Under 2024 var elpriset i södra Sverige dubbelt så högt som i norr. Trots dessa variationer präglades året av generellt låga priser.
Bixias prognos för 2025 bygger på flera nyckelfaktorer:
- Milt och blött väder: Prognoser pekar på en mild vinter med låg elförbrukning och kraftig påfyllnad av vattenmagasinen.
- Svag efterfrågan i Europa: Lågkonjunktur och svag industriell aktivitet i Europa håller både el- och gasbehovet nere.
- Stark hydrologisk balans: Med ett överskott på 20 TWh i vattenreserverna och fortsatt låg förbrukning kan elpriserna förbli låga långt in på hösten 2025.
- Förnybar energi: Sol- och vindkraftens tillväxt bidrar till ett mer väderberoende system med fler perioder av låga priser, särskilt vid låg efterfrågan.
Trots de positiva utsikterna för låga elpriser lyfter Bixia fram några potentiella risker:
- Gaspriset: Oroligheter i Mellanöstern och politiska faktorer i Europa kan påverka prisbilden.
- Handelstullar och global ekonomi: Donald Trumps handelspolitik och Kinas industrisatsningar kan skapa turbulens på energimarknaden.
- Förnybar energi och väderberoende: Ökade variationer i elpriser till följd av väderberoende sol- och vindkraft väntas.