En restaurang i Hjo har gått i konkurs efter att man under det senaste räkenskapsåret redovisade en förlust på cirka 3,5 miljoner kr.
Flera tuffa år
Bolaget bakom restaurangen vid namn HPH Restaurang & Catering AB hade dock flera tuffa år innan konkursen blev ett faktum.
Redan under det första verksamhetsåret gjorde man en förlust på över en miljon kr (att gå med förlust det första året är däremot inte helt ovanligt för bolag).
Förlusterna fortsatte sedan det andra verksamhetsåret, men i något lägre omfattning. Till det tredje verksamhetsåret så eskalerade däremot förlusten rejält och uppgick till 2,2 miljoner kr.
Under det sista verksamhetsåret landade förlusten på 3,5 miljoner kr och revisorn påpekar då också att bolaget varit försenade med betalningar av skatt, sociala avgifter och moms. Detta ska också ha gjort ett bolaget fått betala dröjsmålsränta.
Hur undvek de konkurs?
Med så stora förluster redan från start kan säkerligen en och annan fråga sig hur bolaget kunde undvika konkurs så pass länge som man gjorde. Svaret ligger inte i stort startkapital från ägarna. Bolaget grundades med enbart 25 000 kr i aktiekapital.
Svaret finns istället i de koncernbidrag som bolaget mottog som uppgick till rejäla belopp. Under det första verksamhetsåret fick man 1,2 miljoner kr i koncernbidrag. Under det andra året kom 715 000 kr till och under det tredje året kom ytterligare 1,2 miljoner kr.
Under det fjärde verksamhetsåret kom dock inga nya pengar från koncernen och det dröjde därefter inte många månader innan denna restaurang gick i konkurs efter sin massiva förlust på 3,5 miljoner kr.
Bolaget hade 8 anställda innan dess konkurs enligt Bolagsverket.