Det ekonomiska världsläget präglas just nu av stor osäkerhet. Ökade handelsspänningar, nya tullar och geopolitiska konflikter påverkar den globala marknaden på djupet. Svenska företag kommer påverkas.
Enligt en ny prognos från Världshandelsorganisationen (WTO) väntas den globala varuhandeln minska under 2025, ett trendbrott som kan få långtgående konsekvenser. I Sverige skulle det i värsta fall leda till ökade konkurser och varsel. Lokala exportberoende företag kan få det extra tufft.
Kraftig nedjustering av handelsprognosen
WTO har reviderat sin prognos kraftigt och räknar nu med att den globala varuhandeln krymper med 0,2 procent under 2025, jämfört med tidigare förväntningar om en tillväxt på 3,0 procent. Skillnaden på den nya prognosen är mycket stor.
Det är en tydlig signal om att internationella handelsflöden bromsar in kraftigt. Bakgrunden är bland annat ett eskalerande handelskrig mellan USA och Kina, där tullar och motåtgärder gör det dyrare och svårare att bedriva handel över gränserna.
Svenska företag bland de hårdast drabbade
Sverige är en starkt exportberoende ekonomi, där många företag är direkt kopplade till den globala efterfrågan. Inom verkstadsindustri, fordon, teknik och skogsindustri är exporten avgörande för sysselsättning och tillväxt. När världshandeln tappar fart ökar risken för att beställningar minskar, investeringar skjuts upp och produktion skalas ned.
För mindre företag kan en längre period av osäkerhet innebära att kassaflödet pressas till den grad att konkurs blir ett faktum. Samtidigt kan större industriföretag tvingas till neddragningar och varsel för att anpassa sig till den nya verkligheten.
Det är inte bara varuhandeln som drabbas. Även tjänstesektorn väntas bromsa in, särskilt inom områden som är tätt kopplade till exportindustrin – exempelvis transport, logistik, affärsresor och investeringstjänster. WTO förutspår att tillväxten i världens kommersiella tjänstehandel blir betydligt lägre än tidigare beräkningar.
Svårare att planera och investera
Den ökande osäkerheten gör det svårt för företag att fatta långsiktiga beslut. Handelspolitiska förändringar sker snabbt, och för många företagare – särskilt inom exportintensiva branscher – blir planeringen mer komplicerad. Oviljan att investera i osäkra tider kan i sig bidra till en negativ spiral, där både sysselsättning och innovationskraft påverkas.
Källa: Reuters.