Vid en vanlig skollunch slängs i genomsnitt ett halvt hekto mat per matgäst. 28 ton mat skrapas av från tallrikarna, rapporterar Livsmedelsverket. Men mest matsvinn blir det vid serveringen – innan maten ens nått tallriken. Det är ett svinn som ofta inte uppmärksammas och som innebär att ytterligare 34 ton mat slängs varje dag i Sverige.
Livsmedelsverket har gjort en kartläggning av matsvinnet i skolan, förskolan och på äldreboenden. Syftet är att ta reda på inom vilka verksamheter och var i kedjan – i köket, vid serveringen eller från matgästernas tallrikar – som det slängs mest mat i onödan. Det ger kommunerna kunskap om var det är viktigast att göra insatser för att minska matsvinnet.
– Det är ett enormt slöseri med resurser när mat slängs i onödan. Men samtidigt som vi jobbar för att minska matsvinnet måste vi se till att mer av maten som lagas hamnar i magen. Det får inte bli så att det lagas för lite mat eller att matgästerna inte vågar ta tillräckligt med mat av rädsla för att behöva kasta, säger Karin Fritz projektledare på Livsmedelsverket.
Den mesta maten slängs innan den når tallriken
Det slängs mycket mat både i köken och vid serveringen – innan maten ens nått tallriken. Serveringssvinnet visade sig stå för den största andelen inom samtliga verksamheter. Ofta syns det här svinnet inte lika tydligt som när maten skrapas av tallrikarna efter måltiden. I tabellen nedan kan du jämföra olika kommuner i Skaraborg med varandra. Om data saknas, beror det på att data saknas i rapporten.
Kommun | Serveringssvinn förskolor (gram) | Serveringssvinn skolor (gram) | Serveringssvinn äldreboenden (gram) |
Falköping | 37 | 15 | 70 |
Mariestad | 47 | ||
Lidköping | 22 | 22 | 74 |
Många kommuner har kommit långt
Många kommuner har mätt sitt matsvinn länge och också hittat vägar för att minska svinnet. Det gäller särskilt inom skolan och till viss del även inom förskolan. Inom äldreboenden har man inte kommit lika långt. Få kommuner kan rapportera matsvinnssiffror för äldreboenden och de siffror som ändå har rapporterats in tyder på att matsvinnet där är större än i skolan och förskolan.
– Det finns fortfarande mycket kvar att göra för att minska matsvinnet, men vår kartläggning visar att de flesta kommuner är på banan. Hela 80 procent kan rapportera någon form av matsvinnssiffor och vi vet att flera redan har lyckats minska sitt svinn väsentligt, säger Karin Fritz.