En ny storskalig produktionsanläggning för ärtprotein ska byggas i Lidköping, en investering för drygt 1 miljard kronor.
Miljardinvesteringen skapar nya förutsättningar för svenska lantbrukare att odla ytterligare en gröda i växtföljden och har flera fördelar för miljö och klimat.
– Den här investeringen är en viktig byggsten som stärker vårt erbjudande inom livsmedelsingredienser. Genom den befäster Lantmännen sin position som den ledande aktören inom växtbaserade proteiner, säger Lars-Gunnar Edh, chef för division Energi i ett pressmeddelande.
– Marknaden har visat hög tillväxttakt under många år i rad och synergierna med den befintliga produktionen i Lidköping och bioraffinaderierna i Norrköping och Kimstad är många. Ärtan är dessutom en bra gröda att ha i växtföljden och är, för klimatet, ett viktigt substitut till den importerade sojabönan, fortsätter Lars-Gunnar Edh.
Proteinisolatet kommer att kunna användas för exempelvis proteindrycker och -bars, mejerisubstitut, bröd och köttanaloger.
Den nya produktions-anläggningen beräknas stå klar i början av 2026.