Rörstrand Museum ansöker om ett bidrag på 407 000 kr från Lidköpings kommun för ett planerat genomförande av Porslinsfestivalen 2021.
2020 beslutades det att Rörstrand Museum ska ta över som arrangör av Porslinsfestivalen efter Rörstrands Kulturforum AB. En viljeyttring gällande Porslinsfestivalen har av Rörstrand Museums styrelse antagits.
År 2021 fyller Porslinsfestivalen 40 år. 1981 arrangerades för första gången en porslinsfestival i Lidköping av initiativtagarna Carl-Harry Stålhane och Kent Ericsson från Designhuset. Därefter har det arrangerats Porslinsfestival i olika omfattning och regi.
År 2021 sammanfaller Porslinsfestivalen dessutom med firandet av att Lidköping har haft sina stadsprivilegier i 575 år.
Målsättningar med evenemanget
Målgruppen för festivalen är de som är intresserade av kulturhistoria, konst och design. I dokumentation från Lidköpings kommun framgår det att målsättningarna med festivalen är:
- 7.000 besökare
- 350-400 personer besökare på branschdagen
- 10-15 deltagare i en workshop som ska bli en keramisk utsmyckning av staden
- Kännedomen om festivalen öka, relationer byggas och det ska bli lättare för besökare att komma den dag de har störst intresse av vilket ger fler nöjda medverkande parter och fler nöjda besökare.
Slår man ut kostnaden för bidraget per målsatta besökare och deltagare blir det 54 kr per besökare.
Grovplanerat schema under festivalen
Dag 1
En branschdag fylld av expertis inom om området med föreläsningar, workshops, kompetensutveckling och nätverkande. Det är en reseanledning för verksamma keramiker internationellt och nationellt.
Ett stipendium med ett internationellt utbyte ska delas ut. Medel till att höja kvalitén och utveckla branschdagen har sökts av Västra Götalandsregionens kulturnämnd.
Dag 2
Ska fyllas med aktiviteter för dem som är intresserade av kulturhistoria, konst och design. Erbjudandet bör paketeras för att generera såväl gästnätter som dagsbesökare. För invånarna ska det finnas nya programpunkter och perspektiv som gör att det är intressant att gå på varje
Porslinsfestival.
Unika guidningar, kurser, värdering av porslinsföremål, auktion, hantverksmarknad, afternoon tea och publika föreläsningar är exempel på programpunkter. De nordiska mästerskapen i drejning hålls och den temporära utställningen ”Ruhwald vs. Stålhane – ett keramiskt möte” invigs i Fajansen på Rörstrand Museum. Utställningen och medfinansiering av mästerskapen ingår i ansökan till VGR.
Dag 3
Den avslutande dagen ska nyttjas till att väcka nyfikenhet hos barn och ge dem möjligheten att skapa en egen relation till Porslinsstaden genom olika typer av barnaktiviteter, barnvisningar och pedagogiska inslag.
Här har en dialog med Lidköpings kommuns projektgrupp för 575 års-jubileet inletts för att undersöka om/hur denna dag kan genomföras gemensamt.