Fredagen den 30 september bjuder Vänerns vattenvårdsförbund, Laxfond Vänern och Högskolan i Skövde in till Vänerdagen och ForskarFredag på Dacapo i Mariestad.
Under Vänerdagen får du ta del av de senaste resultaten från miljöövervakningen i Vänern. Du får också veta mer om aktuella miljöfrågor som berör sjön, åtgärder, nya EU-direktiv och övriga projekt. Under dagen uppmärksammas även ett jubileum. Vänerns vattenvårdsförbund fyller 25 år.
Vänerns vattenvårdsförbund 25 år
Den 29 augusti 1997 bildades Vänerns vattenvårdsförbund som verkar för att Vänern ska må bra idag och i framtiden. Detta genom att arbeta för bra vattenkvalitet och bevarande av sjöns arter och livsmiljöer. Flera av de miljöfrågor som var aktuella för 25 år sedan är fortsatt aktuella för Vänern. Exempelvis hotet mot den biologiska mångfalden och miljögifter.
– Då var det fokus på kvicksilver och dioxin men i dag är det nya organiska miljögifter som är aktuella, exempelvis industriellt framställda kemikalier som går under samlingsnamnet PFAS. Igenväxningen av Vänerns stränder och skär är fortsatt ett problem som dessutom ökat. Risker med invasiva, främmade arter var inte en fråga för 25 år sedan, vilket det är idag. Både igenväxning och risker med etablering av invasiva, främmade arter är ett hot mot den biologiska mångfalden i Vänern, säger Sara Peilot som är verksamhetsledare på Vänerns vattenvårdsförbund.
Tidans nya kvillområden i fokus – Studiebesök och aktuell forskning
I år ligger stort fokus på Tidans nya kvillområden, ett av Vänerns viktiga tillflöden. Länsstyrelsen kommer berätta om de unika livsmiljöerna för växter och djur som finns där och vilka kulturmiljövärden området besitter. Rolf Åkesson, VD på Vänerenergi kommer berätta om deras medverkan i restaureringen.
Under dagen blir det även studiebesök i Tidans nya kvillområden. Besökaren får se hur elfiske och inventering av rom från asp går till. Håkan Magnusson från Mariestads kommun och Rolf Åkesson från Vänerenergi kommer visa hur de tillsammans arbetat med biologisk återställning i Tidans mynning. Det blir också visning av stadskvarnen och Annie Jonsson, biträdande professor i biovetenskap på Högskolan i Skövde kommer tillsammans med Örjan Nilsson från Länsstyrelsen berätta om svämlövskogar och visa hur det går till när man forskar om sötvattenmusslor.
Annie Jonsson och hennes kollega Sonja Leidenberg, lektor i biovetenskap, kommer inleda dagen med föreläsningar om deras forskning på sötvattenmusslor som är bra miljömätare och kan säga en hel del om hur Vänern mår. Medverkar gör även professor Göran Broström från Göteborgs universitet, institutionen för marina vetenskaper. Han kommer bland annat berätta om hur den storskaliga vattencirkulationen ser ut i Vänern.
ForskarFredag som en del av Vänerdagen
Vänerdagen arrangeras årligen av Vänerns vattenvårdsförbund och Laxfond Vänern. När Vänerdagen nu anordnas för 25:e gången görs det tillsammans med Högskolan i Skövde som en del av den nationella vetenskapsfestivalen ForskarFredag.
ForskarFredag syftar till att skapa mötesplatser och dialog mellan forskare och allmänhet, visa vad vetenskap är, hur forskning går till och hur roligt och spännande det kan vara. ForskarFredag är en del av den europeiska vetenskapsfestivalen European Researchers’ Night som finansieras av Europeiska kommissionen. I över 400 städer i hela Europa och närliggande länder erbjuds aktiviteter där allmänhet och forskare träffas. Evenemangen samordnas nationellt av föreningen Vetenskap & Allmänhet.
– Med ForskarFredag och Vänerdagen ger vi deltagaren möjlighet att uppleva och upptäcka vad vetenskap och forskning är i relation till sötvatten och Vänern. Genom att träffa och prata med forskare kan du få en förståelse för hur forskning påverkar arbetet med sjöar, forskarnas vardag, och ställa frågorna som just du är intresserad av. En chans att uppleva hur spännande och samtidigt vardagsnära forskning kan vara, säger Mattias Pettersson, forskningskommunikatör på Högskolan i Skövde.