Antalet förstahandssökande till Högskolan i Skövde ökar inför höstterminen 2019. Störst är sjuksköterske- och dataspelsprogrammen.
När Universitets- och högskolerådet (UHR) stängde anmälningsfunktionen till de högre utbildningar som startar till hösten, hade 360 189 anmälningar kommit in till program och kurser vid svenska universitet och högskolor, vilket i princip är lika många som förra året, enligt ett pressmeddelande.
För Högskolan i Skövde visar statistiken från UHR ett positivt resultat. Den ökning av det totala antalet förstahandssökande till program och kurser som började förra året fortsätter. I år är uppgången 3,6 procent jämfört med 2018 och för uppgången står Högskolans fristående kurser.
– Vi har satsat mer på fristående kurser för att skapa förutsättningar för det livslånga lärandet och nu börjar den satsningen visa resultat. Ökningen på kurssidan är alltså helt enligt plan, säger Högskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson.
– Det här är i linje med vår långsiktiga plan att satsa mer på fristående kurser för att underlätta det livslånga lärandet, säger Högskolan i Skövdes rektor Lars Niklasson.
Skövde city news har i en tidigare artikel skrivit om att styrelsen för Högskolan i Skövde har tidigare ansökt om en utökning av budgeten hos regeringen, för att på lång sikt kunna utöka antalet platser på sina fristående kurser med 400 helårsstudieplatser.
Stort intresse för sjuksköterske- och dataspelsprogrammen
De fem grundutbildningsprogram på Högskolan i Skövde som har flest antal förstahandssökande är: Sjuksköterskeprogrammet, Dataspelsutveckling – design, Dataspelsutveckling – Game Writing, Personal, organisation och ledarskap samt Socialpsykologiskt program.
Bland utbildningarna på avancerad nivå som leder till en magister- eller masterexamen – sticker programmet Integritet, informationssäkerhet och cybersäkerhet ut. Programmet har gått mycket bra i den omgång där internationella studenter antas och får även många förstahandssökande i den nationella antagningsomgången.
– Det är också glädjande och helt enligt plan. Vi har arbetat med att kunna erbjuda fler utbildningar på avancerad nivå. Det här programmet ligger helt rätt i tiden och ges inom ett av våra vetenskapliga styrkeområden, säger Lars Niklasson.
Basår till ingenjörsutbildningar – en naturlig övergång
På ingenjörssidan ser Högskolan, i likhet med förra året, framförallt ökningar på basårsutbildningarna. De gläder också Lars Niklasson eftersom basårsutbildningarna har en naturlig övergång till Högskolans treåriga ingenjörsutbildningar.
Kullen med 19-24 åringar är som lägst på många år
– Jag är nöjd med utfallet i den här ansökningsomgången. Vi ska komma ihåg att kullarna med 19 – 24 åringar är som lägst på många år just nu. Detta kombinerat med högkonjunkturen har gjort att vi justerat både vårt utbud av utbildningar och vår marknadsföring.
Från och med nästa år ökar ungdomskullarna igen och då har vi alla möjligheter att utvecklas vidare och i än högre grad bidra till närregionens kompetensförsörjning och kompetensutveckling, säger Lars Niklasson.