Barn- och ungdomspsykiatrin – BUP:s Matgrupp,tilldelas Skaraborgs Sjukhus utvecklingspris 2019. De får priset för att de ”med stark drivkraft och sprudlande energi visat på möjligheterna i tvärprofessionellt samarbete baserat på patientens/familjens behov.
– Åh, det här är så roligt, vad glada vi blir för att det vi gjort är uppskattat, säger Andreas Hjertén.
Barn- och ungdomspsykiatrin – BUP:s Matgrupp fick utvecklingspriset i konkurrens med ytterligare sju bidrag. Vinnarna har skapat en utbildning för föräldrar till barn som äter för lite, för mycket och/eller för ensidigt. Andreas Hjertén och Nicole Runge, BUP:s matgrupp, är givetvis mycket glada över utmärkelsen:
– Vi vill rikta ett tack till alla som har varit delaktiga i arbetet, för vi har haft mycket hjälp på vägen.
50.000 kr i prispengar
Som belöning får medarbetarna vid BUP dela på 50 000
kronor i prispengar och behålla vandringspriset ett år.
-Jag är så stolt över att mina medarbetare har tagit en liten tanke och sedan
tillsammans med sin enhetschef tagit den vidare och utvecklat den, säger
verksamhetschef Annelie Sundén Gustavsson.
På delad andra plats i tävlingen om utvecklingspriset kom två tävlingsbidrag, som får varsin check på 20 000 kronor; Medicinavdelning 6 Lidköping – Handledare i vården och Cancerrehabiliteringsprocessen – Cancerrehabilitering på Skaraborgs Sjukhus.
Två postrar fick var sin check på 5 000 kronor. Dessa gick till Endokrinmottagningen, Ewa Kjell, Addisonskola – ett projekt som gör skillnad och Logopedmottagningen, Malin Kroon, Digitalt föräldrastöd via 1177 Stöd och behandling.
Utvecklingspriset 2019 – juryns motivering:
Årets pristagare av utvecklingspriset 2019 har med stark drivkraft och sprudlande energi visat på möjligheterna i tvärprofessionellt samarbete baserat på patientens/familjens behov.
Utvecklingsarbetet har präglats av såväl stor energi och drivkraft som systematik med flera förbättringscykler för att designa det nya arbetssättet. Närståendes upplevelser och synpunkter har haft stor inverkan på utvecklingen och olika möjligheter till framtida digital utveckling är planerade.
Resultatet för barn med betydande ätsvårigheter är mindre kravfyllda matsituationer, mera ork och i vissa fall ökad skolnärvaro.
Vinnare är Barn- och ungdomspsykiatrin, Andreas Hjertén och Nicole Runge med bidraget BUP:s matgrupp – en utbildning för föräldrar till barn som äter för lite, för mycket och/eller för ensidigt.
Det är vanligt med betydande ätsvårigheter hos barn med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar vilket kan leda till olika typer av undernäring. Ett gott nutritionsstatus är en förutsättning för att annan behandling, både medicinsk och paramedicinsk, ska ge optimal effekt.
Årets pristagare – BUP:s matgrupp – har bjudit in vårdnadshavare till återkommande utbildningar och dialoger för att de, med enkla verktyg, ska kunna förbättra sina barns matvanor.