Har du koll på alla nya lagar? Vi listar några av de viktigaste som träder i kraft i natt.
Anställningsskyddet förlängs tills arbetstagaren fyllt 68 år
Arbetstagare ges rätt att kvarstå i anställningen till 68 år. När den åldern har uppnåtts ska en arbetsgivare kunna säga upp en arbetstagare utan saklig grund genom ett förenklat uppsägningsförfarande.
Barnkonventionen blir svensk lag
Lagen innebär att Förenta nationernas konvention om barnets rättigheter (barnkonventionen) inkorporeras i svensk rätt. Barnkonventionen ges därmed ställning som svensk lag vilket innebär ett förtydligande av att rättstillämparna ska beakta de rättigheter som följer av barnkonventionen i mål och ärenden som rör barn.
Ökat antal timmar samhällsorientering för nyanlända invandrare
Samhällsorientering syftar till att underlätta de nyanländas etablering i arbetsoch samhällslivet. Den ska ge en grundläggande förståelse för det svenska samhället och en grund för fortsatt kunskapsinhämtande. Kommunerna ska i dag erbjuda samhällsorientering som omfattar minst 60 timmar. Från och med den 1 februari 2020 ska kommunerna i stället erbjuda samhällsorientering som omfattar minst 100 timmar.
Skatten på drivmedel sänks från 1 januari 2020
För att motverka ökade pumppriser på bensin och diesel, som kan uppstå när inblandningen av biodrivmedel ökar till följd av reduktionsplikten samt genom indexering av drivmedelsskatter 2020, sänks energiskatten och koldioxidskatten på dessa drivmedel.
Skyldighet för banker att tillhandahålla kontanttjänster i hela landet
Ändringarna i lagen innebär att de största bankerna med verksamhet i Sverige ska tillhandahålla platser för kontantuttag till konsumenter och insättningar av dagskassor till företag i betryggande utsträckning i hela landet. Ändringarna betyder att det införs en miniminivå för den typen av kontantservice.
Bidragsbrott även när ersättningar i vissa fall betalas ut till företag
Bidragsbrottslagens tillämpningsområde utvidgas till att avse även stöd, bidrag och ersättningar som beslutas av Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen eller en kommun och avser en enskild person, men betalas ut till någon annan än den enskilde, till exempel ett företag. Ändringen innebär att bland annat tandvårdsstöd och olika former av arbetsmarknadspolitiska stöd kommer att omfattas av lagen.
Fler möjliga skyddsobjekt och ökat skydd mot obemannade farkoster
Fler skyddsvärda byggnader, andra anläggningar och områden ska kunna beslutas vara skyddsobjekt. Det gäller sådana byggnader m.m. som används för posthantering, alarmering och försörjning med livsmedel och andra förnödenheter av betydelse för Sveriges försörjningsberedskap. Detta gäller även fartyg som används för transport av kärnämnen samt vissa militära fordon.
Lägre kapitalkrav för privata aktiebolag
Det lägsta tillåtna aktiekapitalet i privata aktiebolag sänks från 50 000 kronor till 25 000 kronor. Ändringen gör aktiebolagsformen mer tillgänglig för den som driver eller vill starta ett företag. Ändringen främjar företagande, särskilt inom tjänstesektorn där många företag har ett lägre kapitalbehov än i andra sektorer.
Rätten till dagersättning begränsas för asylsökande som väljer att bo i områden med socioekonomiska utmaningar
Reglerna om eget boende för asylsökande ändras för att asylsökande i fler fall än i dag ska välja att bo där det finns förutsättningar för ett socialt hållbart mottagande och för att de negativa sociala konsekvenserna av asylsökandes eget boende ska minska. Ändringarna innebär att om en asylsökande på egen hand ordnar bostad i ett område med socioekonomiska utmaningar, ska han eller hon som huvudregel inte ha rätt till dagersättning eller särskilt bidrag enligt lagen om mottagande av asylsökande m.fl.
Enklare för brottsbekämpande myndigheter att sätta upp kameror
Kamerabevakningslagen ändras så att Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Kustbevakningen och Tullverket får bedriva kamerabevakning utan tillstånd av Datainspektionen. Myndigheterna ska själva bedöma om intresset av bevakningen väger tyngre än allmänhetens intresse av att inte bli bevakad. Datainspektionen ska utöva tillsyn. Syftet med lagändringen är att förbättra möjligheten att bekämpa och lagföra brott med hjälp av kamerabevakning.
Skärpt straff för utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling
Lagändringen innebär att straffskalan för köp av sexuell handling av barn skärps dels genom att minimistraffet höjs från böter till fängelse, dels genom att maximistraffet höjs till fängelse i fyra år. Vidare ändras brottsbeteckningen till utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling.
En särskild nämnd ska utreda misstankar om oredlighet i forskning
Den nya lagen innebär att en särskild nämnd ska utreda misstankar om oredlighet i forskning. Lagen innehåller också krav på att forskaren ansvarar för att följa god forskningssed i sin forskning och att forskningshuvudmännen, de statliga myndigheter och fysiska eller juridiska personer i vars verksamhet forskningen bedrivs, har det övergripande ansvaret för att forskningen sker i enlighet med god forskningssed. Det nya systemet omfattar bland annat statliga universitet och högskolor, statliga myndigheter, kommuner, landsting och enskilda utbildningsanordnare.
Tydligare avskrivningsmöjlighet för vissa som har studielån och låga inkomster
Avskrivning av studielån har enligt praxis kunnat ske för låntagare som har hel sjukersättning och en sammanlagd inkomst som är lägre än 2,5 prisbasbelopp. En tidigare höjning av garantinivån för hel sjukersättning medför att den nu är högre än 2,5 prisbasbelopp. Genom ändringen säkerställs att låntagare som har hel sjukersättning och en sammanlagd inkomst som inte överstiger denna garantinivå alltid ska kunna få sina studielån avskrivna, även om den sammanlagda inkomsten överstiger 2,5 prisbasbelopp.