Att drabbas av vinterkräksjukan, eller Calicivirus är inte roligt. Folkhälsomyndigheten håller koll på trenden och säger att den förväntade toppen ännu inte är nådd.
Under vecka tre var Västra Götaland den åttonde mest drabbade regionen totalt sett sedan vecka 27 fram tills nu, men samtidigt en av de mindre drabbade i vecka 3.
Detta mäter man på flera olika sätt; dels laboratorierapporterade fall, men även sökningar på 1177.se vårdguidens hemsida. Där har man haft 181.499 sökningar, och 0,28 procent av dessa var på ordet vinterkräksjuka.
För tidigt att säga hur säsongen utvecklar sig
De senaste veckorna så har laboratorierapporterade legat högt jämfört med samma period förra året. Det var under vecka 3 totalt 194 fall av calicivirus i riket (182 norovirus, 12 sapovirus) vilket är ganska högt över medel som ligger på 142 fall.
Folkhälsomyndigheten uppger samtidigt att det är fortfarande för tidigt att säga något om hur säsongen kommer att utveckla sig men vi är nu på väg in i den period då det vanligtvis rapporteras flest fall. Det inträffar vanligtvis mellan vecka 7 och 14.
Fakta om vinterkräksjuka
Vinterkräksjuka smittar otroligt lätt. Dels smittar den via kontakt med andra smittade personer men även genom mat och dryck som hanterats av en sjuk person. Det kan också smittas genom till exempel frysta bär och grönsaker. Därför rekommenderar man att frysta importerade bär ska först kokas innan de används. Mat som har värmts upp över 70 grader klarar sig fint också.
Från att du blivit smittad tills du blir sjuk tar i regel mellan 12 och 48 timmar.
Symtom på vinterkräksjuka
illamående, diarréer och kräkningar är vanliga symtom. Men även ont i magen med feber huvudvärk och värk i kroppen.
Så undviker du vinterkräksjuka
Tvätta händerna med tvål och vatten. Bara handsprit räcker inte, tvärtom mot vad många tror. Använd helst en egen handduk och undvik smittade personer.