För andra året i rad anordnas nu ett hackaton mellan Högskolans studenter och Volvo IT. Fokus ligger på att lösa riktiga, verksamhetsrelaterade problem.
Ett hackaton innebär för det mesta att deltagarna programmerar och samarbetar för att lösa ett problem eller en uppgift under väldigt fria former. Ett hackaton varar vanligtvis i 24 timmar eller över en helg.
– Hackaton är ett evenemang för att möjliggöra samarbete mellan anställda på Volvo och studenter från Högskolan i Skövde, säger András Márki, adjunkt i informationsteknologi, och en av arrangörerna.
Den 28-29 november är det samarbete på agendan. För andra året i rad kommer Skövdestudenter som studerar allt från design, ingenjörsvetenskap, IT eller dataspelsutveckling att möta anställda från Volvo IT. Deras uppdrag är att lösa verkliga problem och utmaningar som kan uppstå i Volvobolagens verksamheter.
Två dagar problemlösning i grupp
Deltagarna kan välja att jobba ensamma eller i grupper med upp till tre personer. Sedan kommer större grupper sättas ihop, där tanken är att gruppdeltagarna ska ha skilda bakgrunder, som i sin tur ska stimulera gruppernas förmåga till problemlösning. I två dagar kommer de att få jobba på ett problem, och det hela avslutas med att grupperna får presentera sitt arbete.
Efter presentationerna får grupperna feedback från en jury bestående av anställda från både Volvo Group och Högskolan i Skövde. I år ger juryn bara återkoppling – inga vinnare kommer utses. Däremot kommer det lottas ut presenter i samband med avslutningen.
Hålls på ASSAR
Årets hackaton kommer, precis som förra året, att hållas på ASSAR Industrial Innovation Arena.
– Alla var nöjda förra året med hur bra eventet fungerade. ASSAR är en mötesplats för forskning, teknikutveckling, innovation och utbildning. Det passar därmed utmärkt som plats att hålla eventet på, säger András Márki.