I december 2018 öppnades sprututbytesmottagningen vid Skaraborgs Sjukhus Skövde. 61 inskrivna patienter och 377 besök senare kan man konstatera att den uppfyller ett vårdbehov, enligt Skaraborgs Sjukhus.
-Det primära syftet med mottagningen är ju att minska spridning av blodsmitta, det vill säga HIV och hepatiter, bland intravenösa missbrukare, och därför känns det som att vi bidrar med samhällsnytta, säger sjuksköterskan Annika Seidevall.
Sprututbytesmottagningen, som är placerad i nära anslutning till infektionsmottagningen, har också som mål att främja hälsa, förbättra livskvalitén och erbjuda en ingång till beroendevård för sina patienter.
5 juli fanns 61 inskrivna patienter och under de sju månader som passerat sedan öppnandet hade man tagit emot 377 besök. Åldersspannet är 19-67 år, patienterna både män och kvinnor.
Antalet besökare ökar hela tiden
-Antalet besökare har ökat hela tiden och vi vet också att informationen om att mottagningen finns sprids från ”våra” patienter till deras bekanta och vänner, som också söker sig hit. Det känns bra att vi kan hjälpa till hjälp genom att förmedla kontakt med barnmorska, socialtjänst, psykiatri eller beroendecentrum i de fall det finns ett behov av det, säger Eva Ottoson, enhetschef vid infektionsmottagningen.
Idag finns tre sprututbytesmottagningar inom Västra Götalandsregionen – på SU Östra sjukhuset i Göteborg, Norra Älvsborgs länssjukhus i Trollhättan och Skaraborgs Sjukhus Skövde – och till hösten öppnar nummer fyra vid Södra Älvsborgs sjukhus i Borås.
-Patienterna är så oerhört tacksamma för hjälpen de får och vi som arbetar här lär oss mycket om en grupp människor vi aldrig annars kommer nära, säger sjuksköterskan Annika Seidevall.
Patienterna som söker sig hit lämnar in sina använda sprutor och kanyler och får nya i utbyte. Vad händer med verktygen de lämnar in?
-De kasseras här hos oss, säger Annika Seidevall.
Vad kan hända mer vid ett patientbesök på mottagningen?
-För att bidra till att ytterligare minska riskerna för spridning av blodsmitta ger vi råd till missbrukarna. Det handlar, till exempel, om att aldrig använda andras injektionsverktyg, hur de undviker infektioner och vad man ska göra om de drabbas, säger Annika Seidevall och tillägger:
-Det är viktigt att komma ihåg, att den som blivit botad från hepatit C och fortsätter missbruka droger kan smittas igen. Men förhoppningsvis kan vårt arbete leda till att färre insjuknar och till och med till drogfrihet på sikt.
Fakta: Sprututbytesmottagningens öppettider
Måndag-fredag 9-16 (lunchstängt 12-13)
Helgdagar och röda dagar stängt.
Telefon: 0500-478179