Nationella vårdkompetensrådet ska samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjning av personal inom vården. En av experterna som regeringen har utsett att ingå i rådet är Lena Mårtensson, professor och prorektor vid Högskolan i Skövde.
Redan idag har Sveriges vårdarbetsgivare svårt att rekrytera personal och behoven av utbildad personal kommer inte att minska i framtiden. Som ett led i att lösa utmaningen har regeringen inrättat ett nationellt råd: Det nationella vårdkompetensrådet. En av de experter som regeringen har utsett att ingå i rådet är Lena Mårtensson, professor i omvårdnad och prorektor för Högskolans i Skövde.
– Jag är glad över att ha fått förtroendet ingå och i rådet och samtidigt ödmjuk inför uppgiften. Efter att ha arbetat i många år med utbildning av sjuksköterskor och barnmorskor vet jag vilka utmaningar både vården och vi som utbildar vårdens medarbetare står inför. Vi behöver verkligen ta ett nationellt helhetsgrepp för att hantera situationen, säger Lena Mårtensson.
Ska säkerställa gemensam bild av kompetensförsörjningsbehoven i vården
Det nationella vårdkompetensrådet har sitt kansli på Socialstyrelsen och består av 13 ledamöter samt en ordförande. Rådet ska bland annat samordna, kartlägga och verka för att effektivisera kompetensförsörjningen av personal inom vården. Det ska också främja samverkan mellan berörda aktörer och säkerställa att samtliga aktörer har en gemensam bild av kompetensförsörjningsbehoven i vården.
I rådet finns representanter från kommuner, regioner, universitet och högskolor runt om i landet. Regeringen har aviserat att man kommer att avsätta 10 000 000 kronor under 2020 och ytterligare medel under kommande år för att finansiera rådets arbete, står det att läsa i ett pressmeddelande från Högskolan i Skövde.