Under december och januari har ovanligt många blivit sjuka efter att ha ätit ostron. Livsmedelsverket uppger att det i första hand är det franska ostron som orsakat sjukdomen.
Det är inte ovanligt att ostron orsakar magsjuka under vintern, men i år är det ovanligt många fall rapporterar Livsmedelsverket. Det är inte bara Sverige som drabbats utan även många andra länder.
Symtomen har i de allra flesta fall stämt med de för norovirus, eller vinterkräksjuka som det också kallas. Man insjuknar oftast mellan 12 – 48 timmar efter man blivit utsatt för ett norovirus. Insjuknar man så finns det ingen speciell behandling annat än att man ser till att hålla vätskebalansen i kontroll.
I en del fall har det även kunnat bekräftas med hjälp av mikrobiologiska analyser. Gemenstamt är att personerna som blivit sjuka har ätit ostron. Norovirus har också påvisats i ostron, både i prov som analyserats på Livsmedelsverket och i andra länder.
I Sverige har utbrott av norovirus kopplat till ostron förekommit i flera kommuner i december och januari. Sammanlagt har ett sjuttiotal personer hört av sig till sjukvården och sökt hjälp. Mörkertalet kan vara stort det kan finnas fler som varit sjuka utan att ha sökt sjukvård.
Det pågår ett internationellt spårningsarbete för att förstå exakt varifrån ostronen kommer. Endast i några av fallen i Sverige är det svenska ostron som misstänks ha orsakat magsjukan.