Nu har trailrunning-spåret på Billingen invigts. Skövde city news fick en guidning av Anders Ståhl som är affärsutvecklare på Skövde kommun. Det blev en löptur med både skratt och blöta skor.
Vad är trailrunning?
Kärt barn har många namn: trailrunning, traillöpning eller stiglöpning är några av namnen som beskriver aktiviteten att löpa på naturstigar. Detta kan man göra själv eller i grupp och distanserna kan variera. Tiden är inte alltid i fokus och det vanligaste är att njuta av naturupplevelsen och friheten att finna nya stigar att springa på.
Begreppet trailrunning kommer från USA där det är en väletablerad motionsform och det är förklaringen till namngivningen av tävlingsformen.
Ett spår med en extraslinga
Spåret är cirka 5 km och har en extraslinga på ytterligare 3 km för den som vill utmana sig lite extra. Banan är markerad med reflekterande snitslar för att underlätta för de som vill kunna springa mitt i natten, berättar Anders Ståhl. Och det är det verkligen. På vissa ställen är det i snitt en snitsel var femte meter – om inte tätare, så det är lätt att springa rätt.
Uppdatering: Flera har frågat var starten är och den är där de övriga spåren startar, sedan viker du av strax efteråt till vänster in i skogen när du ser snitslarna som finns uppsatta
Varför behövs det trailrunning-spår i Skövde?
-Dels för att möta efterfrågan, då trailrunning är det som växer störst inom löpningen. Det fina med trailrunning är att det handlar mer om upplevelsen och då passar Billingen bra in i den bilden. I ett större perspektiv vill vi ha en bredd på vad Billingen kan erbjuda, säger Anders.
Hur har spåren tagits fram?
-Det är Skövde kommuns enhet på berget som vanligtvis rör sig mycket på berget, som har valt ut rundan efter deras egna favoritstigar, berättar Anders Ståhl nöjt.
-Sen har de valt att göra rundan tight, dvs väldigt nära andra spår. Det går att kliva av närsomhelst om man vill eller om man exempelvis har skadat sig. Det känns inte som man är nära, men man är det och det är en väldigt bra trygghet, säger Anders.
Och visst stämmer det. När vi springer i vad som upplevs vara orörd vildmark pekar Anders vid flera tillfällen upp mot ställen där man skymtar andra elljusspårslingor längs med spåret.
50% chans att se djur
Anders springer framför Skövde city news reporter och berättar om tankar, planer och funderingar för Skövde och Billingen i synnerhet. Det märks att han brinner för det han gör. Han utlovar också 50% chans att se djur och mitt under vår runda får vi faktiskt stanna upp för två älgar som vill korsa vår väg cirka 100 meter framför oss.
Vad har du fått för feedback av de som sprungit spåren?
-Att det är fantastiskt omväxlande, men att underlaget är tufft.
Skövde city news kan bekräfta den bilden. Det är stundtals massor med rötter, kala stenar, mossmarker, klättring över nedfallna träd, skutt och kliv över bäckar och branta backar. Men det är aldrig svårare än att en person med normal kondition och fysik kan ta sig runt.
Har du sprungit rundan många gånger?
– Jag är inne på min sjunde löprunda här sedan i måndags.
Många tävlingar arrangeras i trailrunning
I Sverige arrangeras mellan 200-300 traillopp per år där några av de största trailloppen lockar tusentals deltagare, men de flesta är betydligt mindre och mer av lokala angelägenheter.
Otroligt liten investering ger maximal upplevelse för Billingens besökare
-Det här spåret har vi skapat med en förhållandevis liten investering, berättar Anders nöjt.
Vad står på tur härnäst för trailrunningspåret?
– Först ska rundan märkas upp permanent och ordentligt istället för snitslarna. Det blir till våren. Det fina med rundan är att den kan byggas ut, kanske att man gör en mossrunda, berättar Anders.