Intresset för skuldsanering är större än någonsin, visar nya siffror. Aldrig tidigare har så många personer ansökt om skuldsanering som under årets första sex månader. Men inte i Skövde.
– Det finns ett stort behov, säger Per-Olof Lindh, enhetschef på Kronofogden. -Många människor har levt i ekonomisk utsatthet i åratal. Det är bra att fler nu tar steget att ansöka, berättar han.
Efter en lagändring i november 2016 har antalet personer som ansöker om skuldsanering ökat kraftigt. Första halvåret 2019 var det fler än någonsin tidigare. Fram till den sista juni i år hade nästan 10 900 personer ansökt. Det motsvarar en ökning med cirka 15 procent jämfört med första halvåret i fjol, och en ökning med knappt 4 procent jämfört med förra rekordåret 2017. Antalet ansökningar ökar i alla län förutom Kalmar, Norrbotten, Jämtland och Värmland.
I Skövde minskar antalet ansökningar
I Skövde var det under första halvåret 2017 38 stycken ansökningar. Året därpå ökade siffran till 42 stycken. Men under första halvåret 2019 vände det ner till 30 st. Det är förstås väldigt positivt, men det finns saker som gör att man inte ber om hjälp – trots att man verkligen behöver det.
Skuld och skam hindrar personer att be om hjälp
Ofta är det större förändringar i livet som leder till ekonomiska problem, exempelvis en skilsmässa, arbetslöshet eller sjukdom. De senaste åren har även skulder kopplade till spel synts allt oftare i ansökningarna. Skuld och skam gör att många väntar för länge innan de ber om hjälp.
– En stor andel av de människor vi möter lever med mycket små marginaler. Vissa har tappat livsgnistan, andra skäms över sin situation. För dessa personer kan en skuldsanering vara en livsavgörande vändning; en chans att återvända till ett liv där ekonomin inte alltid spelar huvudrollen, säger Per-Olof Lindh.