Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.
Denna veckan serveras det ett recept på BBQ-griljerade kamben med BBQ-sås. Som tillbehör passar exempelvis en parmesangratinerad blekselleri, bakad potatis med citron- och koriandersmör, tomat- och paprikasmör, samt tomatsallad med selleri och rostad vitlök. Visst låter det helt underbart!
Recept kamben
Stek kambenen i 200-gradig ugn med salt och peppar ca 30 minuter. Dra ner temperaturen till 100 grader och pensla med BBQ-sås. Stek i 3-4 timmar under lock. Köttet ska nästan falla av från benet.
Recept Stefan Grynges BBQ-sås
Receptet ger ca 7-8 dl färdig sås. Blanda:
1 dl tomatpuré,
1 dl hackade tomater,
4 msk rödvinsvinäger,
3 dl chilisås,
2 rivna äpplen,
1 msk kinesisk soja,
1 tsk smulad torkad rosmarin,
1 tsk torkad timjan,
1 tsk grovmalen svartpeppar,
3 finhackade vitlöksklyftor,
1 finhackad gul lök,
1 dl honung,
½ vegetarisk buljongtärning.
Blanda allt och koka ca 10 minuter på låg värme.
Fler recept från Stefan Grynge
Grynges Pommes Beignets
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.
Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.