Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige.
Denna veckan kan det nog bli inte mer svensk husmanskost än så här. Här är två klassiska grytor på Grynges vis!
Pepparrotskött 4 portioner
Tillagningstid ca 2-2½ timma
1 kg benfri märgpipa, högrev eller nötbringa
1 gul lök
1 morot
salt o peppar
vitpeppar
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
½ dl vispgrädde eller bechamel
½-1 dl riven pepparrot
Tärna köttet i ca 3×3 cm stora tärningar och koka upp köttet i vatten. Tag av köttet från spisen och skölj med kallt vatten och häll på ytterligare vatten så att det täcker. Koka köttet i hop med salt, en hel skalad lök, en hel skalad morot och vitpeppar. Låt koka ca 2 timmar eller tills köttet är mört. Plocka upp köttbitarna.
Sila bort kryddor och rotfrukter. Gör en bottenredning av smör och mjöl.
Häll på buljongen och koka ca 10 minuter. Tillsätt grädde och koka upp Smaksätt med pepparroten och ev salt. Blanda såsen med köttet och gör ett snabbt uppkok.
Dillkött 4 portioner
1 kg benfri märgpipa, högrev eller nötbringa
1 gul lök
1 morot
2-3 kryddnejlikor
salt och vitpeppar
2 msk smör
2 ½ msk vetemjöl
socker
ättika
2 msk hackad dill
Tärna köttet i ca 3×3 cm stora tärningar och koka upp köttet i vatten. Tag av köttet från spisen och skölj med kallt vatten och häll på ytterligare vatten så att det täcker. Koka köttet i hop med salt, en hel skalad lök, en hel skalad morot och vitpeppar. Låt koka ca 2 timmar eller tills köttet är mört.
Plocka upp köttbitarna. Sila bort kryddor och rotfrukter. Gör en bottenredning av smör och mjöl. Häll på buljongen och koka ca 10 minuter. Smaksätt med socker och ättika. Tillsätt dill. Blanda såsen med köttet och gör ett snabbt uppkok. Smaksätt ev med salt.
Fler recept från Stefan Grynge
Grynge serverar vegetariskt från Italien
Grynges BBQ-griljerade kamben
Grynges Pommes Beignets
Grynges ingefära- och rosmarinstekta fläsksida
Flankstek med purésås och potatisgratäng
Stefan Grynges potatissallad
Vegansk förrättstallrik
Stefan Grynges morotssoppa
Kokta höns med curry på Stefan Grynges vis
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush
Sashimi i kuber
Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han med sig av ett utvalt recept för Skövde city news läsare varje vecka. Följ Stefan Grynge på instagram här.
Använd gärna delningsknapparna nedan för att sända länken till receptet till dig själv eller en vän.