Stefan Grynge är känt namn inom svensk matkultur. Han har gett ut kokböcker, skrivit mer än 5.000 recept och är en erkänd auktoritet inom matkonsten i Sverige. Nu släpper han sina recept till Skövde city news besökare.
Vad har du valt för gott recept idag?
– Den här gången har jag en rätt som har lite av cross-over-cooking över sig. Cross-over-cooking är när man blandar matlagningsstilar och råvaror från jordens alla hörn. Här blandar jag Skandinavien med Osmanska köket. Jag har här valt att göra en egen variant på baba ganoush som blir lite godare än den klassiska rätten.
Stefan Grynge
Smör- och vitvinsbräserad laxfilé med baba ganoush på mitt vis med smörfrästa brytbönor och lökstekt delikatesspotatis.
Recept lax
450 g laxfilé (vegetariskt alternativ: ersätt laxen med quorn.)
1 sauterad finhackad gul lök
1 dl vitt vin
100 g smör
Salt
Salta laxen och stek den hastigt i lite smör och tillsätt vin, lök och resterande smör. Bräsera några minuter på spisen och servera.
Recept baba ganoush på mitt vis
1 finhackad sauterad gul lök
2 aubergine ca 275-300 g
4 msk mortlade rostade sesamfrön
4 pressade vitlöksklyftor
halv tsk mild finhackad chili typ jalapeno
halv tsk finhackad mynta
2 krm spiskummin
rasp från en lime
2 msk limejuice
1 dl crème fraîche
halv dl majonnäs
salt och grovmald svartpeppar
2 msk finhackad persilja
Baka aubergine hel i ugn ca 1 timma och låt svalna. Dela den och skrapa ur den med en sked. Finhacka eller mixa med lök, sesamfrön och limejuice. Tillsätt limerasp, mynta, vitlök, spiskummin, chili, crème fraîche, majonnäs, salt, peppar och persilja.
Fakta: Vem är Stefan Grynge?
Grynge har fått Stora matkulturpriset, utmärkelser för sina gastronomiska insatser och gör ständigt nya recept till sina över 2700 följares glädje på instagram. Han gick i pension för ett tag sedan, men hoppade på arbetsspåret igen med att bland annat konsultera inom matkonsten, vilket vi är tacksamma för. Här delar han ett utvalt recept med Skövde city news varje vecka.