Vi kontaktade Anticimex för att höra om vilka problem med skadedjur skövdeborna har just nu. De bjuder också på tips om hur du åtgärdar problemen själv.
Alla årstider har sin charm, men det innebär också mindre trevliga djur som kanske stör friden om de får ta över. Här är Anticimex lista över de tre mest inringda problemen senaste veckan för skövdekontoret:
1. Getingar
2. Tvestjärtar
3. Trips
-Just nu är det framförallt kunder som behöver hjälp att sanera getingbon som ringer in. Har man lokaliserat ett getingbo på sin fastighet eller ett ingångshål till ett bo som man besväras av rekommenderar vi att man bokar ut en skadedjurstekniker för sanering, säger Sandra Moberg, gruppchef för Kundservice på Anticimex.
Anticimex tipsar om om en getingfälla
-Man kan även hänga ut en getingfälla för att fånga fritt flygande getingar, lättast gör du en själv av en petflaska, säger Sandra. (Se artikelbilden).
Sandra fortsätter:
-Dela flaskan itu, stoppa toppen i botten och fyll flaskan med någon söt vätska: saft, öl eller sirap. Placera fällan en bit bort från det område som du vill getingsäkra, exempelvis din uteplats.
Tvestjärtar ett stort problem i år för skövdeborna
-Det ringer även in väldigt många som har problem med tvestjärtar just nu, säger Sandra Moberg. Här ger Anticimex några tips för att fånga dessa kan du göra egna fällor:
- Blomkrukor fyllda med träull som placerar upp och ned.
- Bitar med wellpapp som rullas ihop och fuktas. Fukta en bit wellpapp lätt, och rulla ihop den. Placera sedan rullen på den plats där tvestjärtarna finns.
-Nästa morgon kan rullen förpassas till komposten, där tvestjärtarna gör nytta. Det är viktigt att fällorna sedan töms på djur varje morgon under den tid då det finns mycket tvestjärtar, tipsar Sandra om.
Trips har invaderat många hem i Skövde
-Det ringer även in en hel del samtal om trips. Det är inget vi på Anticimex kan hjälpa till med utan man får helt enkelt stå ut och hålla fönster och dörrar stängda tills det avtar. Trips är ingenting som vanligtvis brukar generera så mycket samtal på sommaren.
-Dom kommer från åkrar runt omkring och kan komma i väldigt stora mängder. Får du in dom i huset är det enklaste att dammsuga upp dom. Vi har fått in väldigt mycket samtal från kunder som blivit invaderade av små millimeterlånga svart kryp, avslutar Sandra Moberg från Anticimex.