Störst potential till att använda svinn som foder finns troligtvis i livsmedelsindustrin, hos grossister och lager. Det visar en ny rapport om hur mer kan bli foder från livsmedelskedjan.
Rapporten ”Ökad foderanvändning från matsvinn och restprodukter” är resultatet av ett samverkansprojekt inom Miljömålsrådets arbete med att öka takten i arbetet med att nå Sveriges miljömål.
Att ta tillvara på matsvinn och restprodukter på ett effektivt sätt minskar miljöpåverkan och kan bidra till en mindre sårbar livsmedelskedja. Det är viktigt att de producerade resurserna tas tillvara på bästa sätt både i normala tider och vid perioder av exempelvis torka eller annan foderbrist.
– I första hand ska man alltid sträva efter att förebygga matsvinn men när det inte går är det mer resurseffektivt att det kommer till användning som foder än att det blir avfall, säger Karin Lindow som har lett arbetet med rapporten.
Foder måste alltid vara säkert
Rapporten slår fast att det behövs mer kunskap för att fler ska kunna använda matsvinn och restprodukter. Foder måste alltid vara säkert. Generellt är möjligheterna utifrån lagstiftningens krav större för matsvinn och restprodukter med vegetabiliskt innehåll, eftersom animaliskt innehåll i vissa fall kan innebära en större risk för smittor.