Antalet långtidsarbetslösa är rekordhögt. Samtidigt riskerar de att bli ännu fler.
Under krisen har antalet personer som varit arbetslösa i mer än tolv månader stigit till rekordhöga 180 000 personer. Dessutom har över 100 000 personer i februari 2021 varit utan arbete mellan sex och tolv månader och riskerar därmed att bli långtidsarbetslösa.
Långtidsarbetslösheten väntas fortsätta att öka under året. Fler av dem som nu blir arbetslösa har gymnasieutbildning och de har en bättre ställning på arbetsmarknaden än de som redan före pandemin var arbetslösa.
Nya grupper av arbetslösa
– Personer med gymnasieutbildning klarar sig som regel bättre på arbetsmarknaden. Nu har vi nya grupper av arbetslösa och de som saknar en gymnasieutbildning kommer ännu längre bort från arbetsmarknaden, säger Annika Sundén, analyschef på Arbetsförmedlingen.
De omfattande stödåtgärder som regeringen införde har haft effekt. Korttidsarbete, omställningsstöd och utökat antal utbildningsplatser har bidragit till att dämpa ökningen av arbetslösheten.
– Osäkerheten runt pandemin och när tillräckligt många kan vara vaccinerade för att restriktionerna ska kunna lättas och samhället återgå till ett mer normalt liv är fortfarande stor. Oavsett kommer återhämtningen ta tid och risken finns att arbetslösheten biter sig fast på en hög nivå, säger Annika Sundén.
Fler behöver kompetensutveckling
Strukturomvandlingen går fortare och ställer högre krav på arbetskraften då tekniska, digitala och sociala kompetenser blir allt viktigare. Det innebär att fler behöver utbildning, kompetensutveckling och omställning vilket har fått ett större fokus i Arbetsförmedlingens arbete.
– Pandemin har skyndat på strukturomvandlingen och fler saknar de kompetenser som efterfrågas. Arbetsförmedlingen lägger nu stor vikt på kompetenshöjande insatser som arbetsmarknadsutbildningar och att vägleda till reguljära utbildningar. Att vara aktiv och nyttja tiden till att stärka sin kompetens ökar chansen att hitta jobb när det vänder, säger Maria Mindhammar.
Ungdomar är hårt drabbade i Skövde
Månadsstatistiken från Arbetsförmedlingen visar på en uppgång i ungdomsarbetslöshet i Skövde kommun med 1,0 procentenheter. Arbetslösheten bland personer i åldern 18–24 år låg i februari på 9,1 procent.