Under 2023 ökade samtalen till bris med 16 procent jämfört med 2022.
Under året som gått har många av de kriser som pågår i vår omvärld förvärrats och årets rapport tar avstamp i hur detta påverkar barns mående, framtidstro, livsval och förtroende för vuxna skriver Bris i ett pressmeddelande. Genom samtalen har Bris upptäckt en generell hopplöshet över samhällsutvecklingen. Barnen uttrycker ofta tvivel, besvikelse och frustration kring vuxnas samt makthavares förmåga att ge dem förutsättningar till ett bra liv.
– Att samtalen till Bris ökar är inte negativt i sig, det är alltid positivt när barn tar steget att söka hjälp. Det är modigt att våga dela med sig av sin livssituation och stort att öppna upp sig om sina känslor och sitt mående. Det är långt från alla som behöver hjälp som vågar be om det. Därför vet vi att när barn berättar finns det hopp om förändring och att samtal gör skillnad, säger Magnus Jägerskog, Bris generalsekreterare i ett pressmeddelande.
Markant ökning i olika kontaktorsaker.
Bris skriver att psykisk ohälsa länge varit den vanligaste kontaktorsaken hos Bris. Under 2023 lyfter Bris fram tre olika kontaktorsaker som ökats hos barnen.
Den första handlar om kriminalitet som har ökat markant med 60 procent jämfört med 2022. Den andra orsaken är självskada som ökat med 42 procent. Den sista orsaken handlar om skola som ökat med 34 procent jämfört med 2022.
Skola är en vanlig orsak till samtalen. I Sverige är det omkring 15 procent av eleverna i grundskolan som går ut utan godkända betyg. Barnen uttrycker ofta en känsla av att inte räcka till och hur prestationskraven leder till dåligt mående.
Kriminalitet har tidigare inte varit en lika vanlig orsak till samtalen men som nu har fått en markant ökning enligt Bris. Självskada som orsak har ökat sedan pandemin startade.
Efterfrågningar från Bris:
Rekommendationer i urval:
- Skolsystemet behöver ses över så att alla barn garanteras en god och likvärdig utbildning.
- Vården och vårdkedjan måste förbättras och det behövs kompetenssatsningar kring självskada.
- Tidigare och stärkta insatser för att förebygga att unga dras in i destruktiva miljöer.