-Det är alltid viktigt att gå och rösta.
Det säger Carina Ohlsson (S), EU-parlamentariker från Lidköping, i en stor intervju med Skaraborgs Nyheter.
Ohlsson har en lång politisk karriär bakom sig. Efter valet 1998 blev hon ledamot av riksdagen, en plats som hon behöll i 24 år, lika länge som partikollegorna Monica Green och Urban Ahlin, som dock kom in en mandatperiod tidigare.
Hon har också varit ordförande för kommunfullmäktige i Lidköping, och den politiska karriären mer eller mindre kröntes med ett drygt år i EU-parlamentet sedan Jytte Guteland valt att komma hem till en riksdagsplats.
Carina Ohlsson menar att det alltid – oavsett var man bor – är viktigt att gå och rösta.
-Det är en demokratisk rättighet och inget som man kan ta för givet. Till och med i vårt närområde sker begränsningar i demokratin och med Sverigedemokraternas inflytande i Sverige ligger vi i farozonen också, menar Carina Ohlsson, som nyligen – som första kvinna – valdes till ordförande för Skaraborgs Socialdemokratiska Partidistrikt.
EPA-traktorer
I vilken utsträckning påverkar EU Skaraborg?
-Siffrorna varierar lite, men cirka 60 procent av alla beslut som tas i kommunen är beslut som påverkas direkt eller indirekt av EU, säger hon och fortsätter:
-Vill man påverka är det på EU-nivå – Europaparlamentet, EU-kommissionen och Rådet – man ska vända sitt fokus mot.
Carina säger att för inte så länge sedan var EU-mopparna och EPA-traktorerna på tapeten.
-Det är ett i allra högsta grad bra exempel på beslut av EU som påverkar livet i Skaraborg.
En annan är begränsning av plastpåsar i dagligvaruhandeln och större beslut som att kunna resa inom EU (Schengen-området) utan pass och att kunna använda sin mobiltelefon utanför Sverige utan kostnad, så kallad roaming.
-Vi behöver EU liksom EU behöver oss, säger parlamentarikern.
Många inbjudningar
Carina Ohlsson säger vidare till Skaraborgs Nyheter:
-Att engagera sig i politik och i ett kommande val är ett sätt att jobba för det som man själv tror på och som man tycker är viktigt.
Hur engagerad är då Carina i EU-valet?
-Jag försöker dra mitt strå till stacken, trots att jag inte kandiderar till nästa mandatperiod. Jag har många inbjudningar att tala om arbetet i Europaparlamentet – för stora grupper men också för små. Ofta digitala träffar. Jag ska även delta i en del paneldebatter när tiden för våra socialdemokratiska kandidater inte räcker till, säger Carina Ohlsson, som också medverkar vid delar av partiets dörrknackningar och torgmöten inför valet.
Flytt kan diskuteras
Carina kom in i Europaparlamentet i oktober 2022.
-Jag fick snabbt en hel massa uppdrag. Arbetet har kretsat kring de olika utskotten som finns och jag fick platser i specialutskottet om covid, jämställdhetsutskottet, utrikesutskottet, arbetsmarknadsutskottet och utskottet som har migration på agendan. Så det var full rulle från dag ett.
-Det har varit roligt, stimulerande och lärorikt och väldigt mycket resor. Både till Bryssel, där parlamentet och övriga EU-institutioner ligger, och till Strasbourg, där parlamentet normalt sett fattar alla beslut.
-Flytten till Strasbourg är något som man kan diskutera värdet av, men just nu är det så. Vi får se om det går att ändra i framtiden.
Stärka säkerhet
Hur påverkas Sverige i EU genom vårt inträde i NATO?
-Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina 22 februari 2022 slog mer eller mindre sönder den europeiska säkerhetsordningen. Av ett drastiskt förändrat omvärldsläge drog vi Socialdemokrater slutsatsen att ett medlemskap i NATO skulle stärka svensk säkerhet i ett väldigt osäkert läge.
-Med vårt inträde är Sverige idag ett säkrare land jämfört med att stå utanför eftersom vi omfattas av ömsesidiga försvarsgarantier i artikel fem i NATO:s fördrag. Vi blir också en mer integrerad aktör i det europeiska försvarssamarbetet, menar Carina Ohlsson.
Hälften diskrimineras
Jag ber Carina Ohlsson välja ut den viktigaste EU-frågan över tid, och hon svarar:
-Jag måste välja två. Förstås är miljö- och klimatfrågan enormt viktig för oss alla. Vi måste komma på rätt väg här och vi kan inte vänta. Vi måste säkra framtiden för våra framtida generationer.
-Den andra frågan är jämlikhet och jämställdhet mellan män och kvinnor. Jag har arbetat med detta i hela mitt politiska liv och trots att vi i Sverige har kommit en bit är det fortfarande långt kvar. Ungefär hälften av jordens befolkning diskrimineras på olika sätt på grund av kön. Det kan aldrig accepteras, menar den rutinerade S-politikern från Lidköping.