Sveriges elanvändning står inför en betydande ökning de kommande åren, driven av industrins gröna omställning och elektrifieringen av transportsektorn. Det skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande.
Samtidigt visar prognoser att elproduktionen kommer att växa i ungefär samma takt, främst genom utbyggnaden av vindkraft.
Elanvändningen ökar kraftigt efter 2026
Enligt Energimyndighetens senaste kortsiktsprognos kommer Sveriges elanvändning att öka med 15 procent mellan 2023 och 2028, från knappt 132 terawattimmar (TWh) till 148 TWh. Den största delen av denna ökning sker från 2026, då industrins omställningsprojekt får genomslag.
Vindkraften leder elproduktionens tillväxt
Parallellt med den växande efterfrågan ökar också elproduktionen i Sverige. Mellan 2023 och 2028 väntas den stiga med 15 procent, från 163 TWh till 187 TWh.
Denna ökning drivs till stor del av en fortsatt utbyggnad av landbaserad vindkraft, men även av mer solkraft och effektivisering av befintlig kärnkraft. Vindkraftsproduktionen beräknas öka med nästan 40 procent och uppgå till 47 TWh år 2028.
Vindkraftens väderberoende påverkar elpriserna
Vindkraften spelar en allt större roll i Sveriges elmix, men dess väderberoende innebär att produktionen varierar. Detta kan leda till tillfälliga perioder av låga elpriser när produktionen är hög och efterfrågan lägre, men också till pristoppar vid låg vindkraftsproduktion.