Produktionen av elbilar och vindkraft har ökat efterfrågan på vissa mineraler. Gruvnäringen ökar och hotar apor i Afrika. Detta rapporterar The Guardian.
En ny studie visar att upp till en tredjedel av Afrikas stora apor, inklusive gorillor, bonobos och schimpanser, är hotade av det ökande antalet gruvprojekt för utvinning av mineraler som krävs för övergången till förnybar energi. Forskare varnar för att den ökade efterfrågan på kritiska mineraler som koppar, litium, nickel och kobolt leder till skövling av tropiska regnskogar, vilka är viktiga livsmiljöer för dessa apor.
De eftertraktade mineralerna är bland annat koppar, litium, nickel och cobolt. Många av mineralerna använd i elbilar och vinkraftsturbiner, skriver The Guardian.
Studien, publicerad i ”Science Advances”, understryker att Afrika står inför en aldrig tidigare skådad gruvboom som hotar inte bara vilda djurpopulationer utan hela ekosystem. Forskare från bland annat Tysklands Centrum för Integrativ Biodiversitetsforskning och Martin Luther-universitetet Halle-Wittenberg menar att även om övergången från fossila bränslen är positiv för klimatet, måste den genomföras på ett sätt som inte äventyrar den biologiska mångfalden.
Forskarna uppmanar gruvföretag att undvika påverkan på de stora aporna så mycket som möjligt och att använda kompensationsåtgärder endast som en sista utväg. Dr. Genevieve Campbell från International Union for Conservation of Nature betonar att det inte finns några framgångsrika exempel på kompensationsprojekt för stora apor och att effekterna av gruvdrift är permanenta.
Källa: The Guardian.