En högskoleutbildning innebär fortsatt mycket goda jobbchanser. Det gäller särskilt inom hälso- och sjukvård och pedagogik.
Den 15 oktober är sista ansökningsdagen till vårens utbildningar på universitet och högskolor. Den som väljer att studera vidare efter gymnasiet har mycket goda möjligheter att få jobb efter avslutad utbildning.
– Nu är en väldigt bra tid att börja studera, har man funderat i de banorna tidigare är det bra att verkställa de planerna. Med en avslutad högskoleutbildning har man i de allra flesta fall lätt att få jobb, säger Fredrik Mörtberg, arbetsmarknadsanalytiker på Arbetsförmedlingen.
Under de kommande fem åren väntas efterfrågan bli särskilt stor inom hälso- och sjukvård och inom utbildningssektorn. Där är det brist på arbetskraft redan idag.
Coronapandemin skyndar på den pågående strukturomvandlingen och digitaliseringen på den svenska arbetsmarknaden. Allt fler av framtidens jobb kräver digital kompetens och en grundläggande förmåga att hantera digitala verktyg. Samtidigt minskar efterfrågan på kompetenser som behövs för att genomföra mer manuella och repetitiva arbetsuppgifter.
– Det är viktigt att skapa sig en bra bild över vad som väntar efter avslutad utbildning. En utbildning som leder till ett tydligt yrke gör det oftast lättare att få jobb, säger Fredrik Mörtberg.
Yrken på högskolenivå med störst chans till jobb i år och på fem års sikt
- Barnmorska
- Civilingenjörsyrken
- Förskollärare
- Grundutbildade sjuksköterskor
- Läkare
- Läraryrken
- Mjukvaru- och systemutvecklare
- Specialistsjuksköterskor
- Speciallärare och specialpedagoger
- Systemanalytiker och it-arkitekter
Yrken på högskolenivå med hårdast konkurrens om jobben på fem års sikt
- Banktjänsteman
- Fastighetsmäklare
- Finansanalytiker och investeringsrådgivare
- Fotografer
- Grafiska formgivare
- Informatörer, kommunikatörer och PR-specialister
- Journalister
- Musiker, sångare och kompositörer
- Journalister
- Musiker, sångare och kompositörer