De flesta av de åtgärder som har funnits på plats för att dämpa smittspridningen i samhället har under onsdagen tagits bort.
Enligt Folkhälsomyndigheten är detta tack vare hög immunitet i befolkningen och att den senaste virusvarianten omikron mer sällan leder till allvarlig sjukdom.
Borttagna råd och rekommendationer den 9 februari:
- Begränsa antalet nära kontakter.
- Rekommendation om testning vid symtom borttaget för alla utom personal inom vård och omsorg.
- Råd att undvika trängsel i kollektivtrafiken.
- Råd om att hålla avstånd.
- Råd om att arbeta hemifrån.
- Förhållningsregler till symtomfria hushållskontakter.
Tre rekommendationer till allmänheten kvarstår:
- Vaccinera dig mot covid-19 om du är 12 år eller äldre
- Stanna hemma och undvik nära kontakt med andra om du är sjuk med symtom som kan vara covid-19
- Den som är vuxen och inte är vaccinerad bör fortsatt vara försiktigt, och undvika trängsel och stora folksamlingar inomhus. Ovaccinerade som tillhör en medicinsk riskgrupp löper större risk för allvarlig sjukdom. Risken ökar också med åldern.
Regionerna rekommenderas att fokusera testning och smittspårning till att skydda personer i hälso- och sjukvården och äldreomsorgen som har ökad risk för allvarlig sjukdom i covid-19. Åtgärder som minskar riskerna för smittspridning bland särskilt riskutsatta är fortsatt mycket viktiga.
– Det har varit centralt under hela pandemin att skydda de som riskerar de allra mest allvarliga konsekvenserna av smitta, och ska så vara även fortsättningsvis, säger Karin Tegmark Wisell i ett pressmeddelande.
Under vecka fem konstaterades 46 446 nya fall av covid-19 i Västra Götaland, men statistiken bör tolkas med viss försiktighet eftersom det finns en eftersläpning i registreringarna.
På intensivvårdsavdelningarna i VGR vårdades på tisdagen 15 personer med covid-19. Totalt vårdas 418 patienter med covid-19, varav ungefär hälften har covid-19 som primär diagnos.
– Pandemin har fortsatt stor påverkan på sjukvården eftersom många som vårdas har covid-19 och behöver vårdas enligt särskilda rutiner. Smittspridningen i samhället innebär också att vi behöver hantera en stor sjukfrånvaro, säger Marga Brisman, regional pandemisamordnare, VGR.