IVO släppte i fredags en rapport om den svenska äldreomsorgen.
IVO:s rapport bekräftar det Kommunal länge visat på, att många verksamheter är kroniskt underbemannade, vilket får allvarliga konsekvenser: det brister i kontinuiteten och vård- och omsorgskvaliteten.
– Underbemanningen i äldreomsorgen kommer inte att lösa sig själv. Det som oroar mig är att Kommunal upplever att arbetsgivare årligen försöker slimma organisationerna ytterligare. Det är helt oacceptabelt, säger Malin Ragnegård, ordförande Kommunal.
I Kommunals senaste medlemsundersökning (2021) svarar medlemmarna:
- Endast en av fem svarar att bemanningen är tillräcklig dagligen.
- 37 procent av personalen i äldreomsorgen anser att bemanningen sällan eller aldrig är tillräcklig.
- Över 35 procent av de svarande anser att den otillräckliga bemanningen utgör en risk för de äldre, minst någon gång i veckan.
– Äldreomsorgens underbemanning riskerar att urholka äldreomsorgens kvalitet och legitimitet. För att bryta den strukturella underbemanningen måste ambitionerna för äldreomsorgen höjas och äldreomsorgen som helhet måste regleras bättre, säger Malin Ragnegård.
Rätt bemanning med personal med rätt kompetens är avgörande för vilken kvalitet omsorgen får. Och ska vi ha en trygg äldreomsorg som utgår från de äldres behov krävs en permanent höjning av äldreomsorgens bemanning.
– Nu har vi testat att ge kommunerna frihet under ansvar. Det har inte fungerat och det är anställda och brukare som drabbas när arbetsgivarna duckar sitt ansvar. Nu är det dags för ordning och reda. Det krävs nationella bemanningsriktlinjer för äldreomsorgen, säger Malin Ragnegård.