Statistiskt är det under sommarmånaderna det regnar som mest, enligt SMHI. Försäkringsbolaget If tipsar hur man förhindrar vattenskador.
Enligt SMHI regnar det i genomsnitt dubbelt så mycket under sommarmånaderna, jämfört med vintermånaderna. Däremot är det vanligare med ”kortare” regn under sommaren, alltså mycket nederbörd under kort tid. Störst risk för nederbörd är det under juli, följt av augusti. Enligt statistik från If anmäls cirka 60 procent av skyfallsskadorna mellan juni och september.
– Vi ser många översvämningsskador i källare när det kommer nederbörd efter långa perioder av torka. Marken är så hård och torr att den inte släpper igenom regnet, och vattnet tar då andra vägar. Störst risk för att drabbas är hus med källare eller garage under markplan, även om det är ovanligt. Vattnet tar sig antingen in genom dörrposter eller så kommer det upp genom golvbrunnar i källaren, säger Jenny Rudslätt, skadechef på If i ett pressmeddelande.
Ifs tips för att förhindra vattenskador
- Kontrollera taket för att se att plåtar och takpannor är hela och sitter på plats.
- Rensa hängrännor från grenar, takmossa, löv och skräp.
- Leta efter fukt på vinden, källaren eller i krypgrunden. Finns det fuktfläckar i källaren är detta ett tecken på dålig dränering. Huset ska dräneras om efter 30–35 år.
- Se till att golvbrunnen i badrum och källare rengörs regelbundet.
- Lyssna på lokalradions väderleksrapporter om det finns risk för skyfall eller oväder i just din region. Finns det risk för översvämning – lyft upp lösöre som du förvarar i källaren till övervåningen.
Detta kan du göra vid översvämning
- Försök stoppa vattnet från att tränga in genom att bygga vallar vid dörrarna med handdukar. Gå runt huset och kontrollera om det är stopp i avloppsbrunnar.
- Åtgärda det som stoppar upp om det är möjligt.
- Om vattnet kommer in via golvbrunnen kan du lägga en handduk i golvbrunnen och hålla den på plats med något riktigt tungt.
- Stäng av elen i de översvämmade utrymmena. Vatten är strömförande.
- Försök ösa ut som mycket du kan. Kontakta Räddningstjänsten för att få hjälp med utpumpning av vatten om det är stora vattenmängder.
- Flytta undan värdefulla ägodelar till ett torrt ställe.
- Torka upp vattnet om det är möjligt.
- Ställ in en avfuktare så snart som möjligt. Du kan hyra eller köpa en avfuktare och ställa den i de fuktskadade utrymmena.
- Dokumentera skadorna med bilder.
- Släng ingenting innan du har kontaktat ditt försäkringsbolag och fått klartecken att slänga sakerna.
Källa: If