Från och med idag kan företag ansöka om stöd från Energimyndigheten vid köp av en ellastbil.
Utvecklingen har gott fort för personbilarna men de lätta lastbilarna har släpat efter skriver Energimyndigheten i ett pressmeddelande. Småföretagare, hantverkare samt byggföretag är de som oftast använder sig av lätta lastbilar. Energimyndigheten fortsätter med att det kan vara svårt för dessa att ta investeringskostnaden när det kommer till att köpa en lätt ellastbil. Därför kommer företag, kommuner och regioner från och med idag fram till 2025 kunna få stöd från Energimyndigheten.
— Elektrifieringen av transportsektorn är en av nycklarna i omställningen till ett klimatpositivt samhälle. Klimatpremien är ett verktyg som ger allt fler företag möjlighet att snabba på sitt bidrag till omställningen. Både i det egna företaget och i samhället, säger Robert Andrén, Energimyndighetens generaldirektör i ett pressmeddelande.
Tillfällig premie
Lätta lastbilar spelar en viktig roll för Sveriges företag, inte minst små och medelstora företag, och de växer snabbt i antal. Drygt 80 procent av de lätta lastbilarna ägs av företag, framför allt inom bygg- och transportsektorn.
— Premien till eldrivna lätta lastbilar är tillfällig och kommer bara att vara möjlig att söka fram till oktober 2025. Dessutom kommer storleken på stödet att minska över tid. Vill man försäkra sig om maximalt stöd ska man inte vänta alltför länge, säger Petter Dahlin, chef för enheten mobilitet på Energimyndigheten.
Fakta från Energimyndigheten om stödet
- Mer information om Klimatpremien och hur man söker stödet finns på Energimyndigheten.se
- En lätt ellastbil är ett fordon som är eller ska bli registrerad som lastbil i Transportstyrelsens vägtrafikregister och har en totalvikt på maximalt 3,5 ton. Ellastbilen drivs av el eller av el som produceras av vätgas via bränsleceller.
- I årets budget avsätts 1,67 miljarder kronor för treårsperioden 2024-2026 för elektrifiering av lätta lastbilar.