Åtta av tio vill veta vilket land köttet kommer ifrån när de äter på restaurang eller i storhushåll enligt Livsmedelsverket. Nu har man tagit fram ett förslag om att ursprungsinformation ska bli obligatorisk.
Syftet med en sådan lag är att konsumenten ska kunna göra medvetna val på en restaurang. Redan idag är kött som köps i butik ursprungsmärkt om det är från nöt, gris, får get eller fågel.
Förslaget som nu skickas ut på remiss innebär att restauranger och andra storhushåll ska informera konsumenterna, antingen skriftligt eller muntligt, om vilket land det kött som serveras kommer ifrån. Reglerna föreslås gälla kött från nöt, gris, får, get och fågel. Reglerna ska gälla oavsett om köttet är färskt eller fryst och om det är helt eller malet.
-Det här innebär förstås ökade krav på restauranger och storhushåll. Men vår ambition har varit att lämna ett förslag som så långt som möjligt håller nere både kostnaderna och de administrativa bördorna för de företag som berörs, säger Elin Häggqvist chefsjurist på Livsmedelsverket.
Uppdraget kommer från regeringen
Det är regeringen som gett Livsmedelsverket i uppdrag att ta fram ett underlag för en svensk anmälan till EU-kommissionen om nationella bestämmelser om ursprungsinformation för kött som serveras på restaurang och i andra storhushåll. Som storhushåll avses exempelvis även caféer och restauranger inom vård, skola och omsorg.