De flesta vanliga mediciner klarar varma sommardagar utan att effekten eller säkerheten påverkas skriver Läkemedelsverket i ett pressmeddelande.
Däremot kan effekten påverkas för vissa läkemedel som är känsliga mot värme och kyla. Läkemedelsverket uppmanar därmed att man ska alltid läsa bipacksedeln för att veta vad som gäller för just dina läkemedel.
Ett bra sätt att förvara dem är i ett låsbart medicinskåp som placeras torrt och svalt. I ett låst skåp minskar också risken att barn kommer åt dem.
– Eftersom det kan skilja sig mycket åt mellan olika typer av mediciner är det viktigt att man kollar upp vad som gäller för just den egna medicinen. Förutom att läsa informationen i bipacksedeln går det också att fråga på ett apotek eller kontakta oss på Läkemedelsupplysningen, säger Erik Stridh, enhetschef på Läkemedelsverket.
Läkemedel som normalt förvaras i rumstemperatur behöver inte förvaras kallt, men effekten påverkas oftast inte om de förvaras i kylskåp. Undantaget är om det finns angivet i bipacksedeln att läkemedlet inte får kylförvaras. Vissa läkemedel kan även vara fuktkänsliga och därmed olämpliga att förvara i kylskåp.