Rötmånad är ett begrepp med gamla anor och inleds alltid i slutet av juli. I år är startdatumet torsdag den 22 juli – men datumet i sig har inte någon betydelse.
Det som påverkar maten är värmen och den höga luftfuktigheten. Just som vädret varit i stora delar av landet i sommar. Det kan alltså bli ”rötmånad” både tidigare och senare på året.
Här är Livsmedelsverkets tips under rötmånaden:
- Ta det kallt – kyla gör att maten håller längre.
Se till att kylskåpet är tillräckligt kallt. Där är 4 grader en lagom temperatur.
Använd kylväska med frysta kylklampar när du går och handlar. Passar också perfekt för utflykter i naturen!
Undvik att livsmedel som hör hemma i kylskåpet blir stående på köksbordet.
Kall mat ska hållas kall och varm mat ska hållas varm. Ät inte halvljumna bufféer eller tillagad mat som stått framme och svalnat för länge.
- Håll händer och köksredskap rena. Rena händer minskar risken för både magsjuka och covid-19.
Under rötmånaden är det extra noga att hålla koll på vad du har i kylskåpet. Matvaror blir dåliga fortare än vanligt om det blir varmt och fuktigt. Där finns det enkla knep för att hålla nere matsvinnet:
- Tänk kortsiktigt! Planera din vecka och köp inte mer mat än du behöver.
Använd dina sinnen. Genom att titta, lukta och smaka kan du ofta avgöra om livsmedel fortfarande är ätbara. - Mjölk går att dricka så länge den smakar bra. Luktar den lite surt kan du alltid använda den till pannkakor.
- Om grönsakerna blivit missfärgade eller svampiga kan du skära bort de dåliga bitarna och äta upp resten.
- Frukt och bröd kan mögla fort under rötmånaden. Här gäller det återigen att tänka på att inte köpa mer än du behöver. Brödet går dessutom fint att frysa in.