Under SVT:s valvaka under gårdagen så följde även den statliga Tv-kanalen partiernas olika valvakor. Denna bevakningen blev dock enligt mig väldigt märklig. För tydligen vann alla, utom SD, i alla fall om man frågar partiföreträdarna själva.
SVT:s utsända reportrar intervjuade EU-kandidateter, ministrar och olika partitoppar. Alla verkade vara nöjda med valutgången. Centerpartiet hurrade glatt och partiledaren sa under valnatten ”vi gjorde det”. Jag förstår att han menar att de lyckades behålla sina mandat vilket de ser som en seger. Däremot tycker jag ändå att vi alla, inklusive Centerpartiet, bör ha med sig att det partiet förlorade var tredje väljare.
Även KD var under valnatten ytterst nöjda med sitt valresultat. Detta trots att man gör ett ännu sämre val än Centerpartiet. Om nuvarande preliminära resultat håller blir man av med en av sina platser i EU-parlamentet och man tappar kraftigt i stöd. Ebba Busch kallar det för ”ett styrkebesked”. Även detta mycket märkligt.
Sverigedemokraterna å andra sidan verkade i alla fall inse deras svaga resultat i valet. Partiledaren uttryckte under valnatten att det var tid för analys och att de behöver fundera varför de inte växer. Han var ändå stolt över insatsen hans partimedlemmar gjort och tackade de för deras enorma arbete. En fullt rimlig och värdig reaktion om du frågar mig. Framför allt har de självinsikt i att de misslyckades. Detta är det första valet som Sverigedemokraterna tappar i stöd.
Men vilka är då valnattens segrare egentligen? Vänsterpartiet är en given vinnare. De har ett historiskt riktigt starkt resultat och ökar ett mandat i EU-valet. Jonas Sjöstedt dansade till Ebba Grön på valvakan och det hade han verkligen förtjänat. Även Miljöpartiet är en tydlig segrare. Partiet ökar rejält i stöd och ser ut att bli tredje största parti. I Stockholms kommun är de störst av alla partier, men de går även starkt på många håll i Skaraborg.
Övriga partier då? Ja där finns blandad ris och ros. Moderaterna kan vara nöjda över att deras stöd ökar något, men bör också oroa sig över det svaga stödet för deras samarbetspartier. Socialdemokraterna bryter äntligen trenden och fortsätter inte att backa i EU-val efter EU-val. Däremot behöver man nog ändå fundera på det relativt låga stödet. Liberalerna ökar marginellt och håller sig kvar i EU-parlamentet, men är fortsatt på farligt låga nivåer. Partiet har historiskt varit starka i EU-val med deras profilering i just EU-frågor. Att nu vara nära på att åka ur parlamentet två val i rad innebär inget annat än att partiet fortsatt har stora problem.
Samuel Lundell
Tidningschef Skaraborgs Nyheter