Många blir just nu utsatta för bedrägerier, genom telefonsamtal men också hembesök där man påstår sig vara från polisen.
Ökningen syns framförallt bland de så kallade telefonbedrägerierna.
– De senaste månaderna har det rört sig någonstans mellan 70–100 ärenden i månaden. Summan för vad bedragarna kommit över har uppgått till sex miljoner kronor under en tvåveckorsperiod, säger Patrik Kågegård, förundersökningsledare vid polisens bedrägerisektion i region Väst.
Bedragare ringer upp framförallt äldre personer för att få dem att logga in på bank-ID:n eller läsa upp sina siffror på bankkort eller liknande. På så vis kommer de åt pengar och inte sällan hela livsbesparingar från deras konton.
Men en ökning syns också bland de fysiska bedrägerierna, där man knackar på dörren och på olika sätt kommer över pengar, värdesaker och id-handlingar.
– Förut har vi haft 1–2 ärenden varannan vecka, nu handlar det snarare om minst 4–5 ärenden i veckan, säger Patrik Kågegård.
Uppger sig för att vara polis
Andra tillvägagångssätt som polisen tidigare berättat om är att man besöker personer och sig för att vara polis, i ett fåtal fall till och med i uniform.
– Bedrägerier där man blivit utsatt för den här typen av tillvägagångssätt har förekommit i nästan 100 ärenden i polisregion Väst, bara i år, säger Urban Svahn, sektionschef vid polisens sektion för specialstraffrättsliga brott som arbetar med bland annat åldringsbrottslighet.
Viktigt att belysa är att polisen aldrig åker hem till folk och frågar efter värdehandlingar eller värdesaker, säger Urban Svahn:
– Får man ett sådant samtal eller om någon ringer på dörren, ska man motringa och kontrollera vem det är som egentligen ringer. Uppger någon att den är från polisen kan man alltid ringa 114 14.