Regeringen ger en utredare i uppdrag att titta på om gårdsförsäljning av alkoholhaltiga drycker ska tillåtas.
På senare år har intresset för mikrobryggerier och små vingårdar blivit enormt populärt. Utvecklingen drivs framförallt av konsumenternas ökade intresse för närproducerat och lokala råvaror.
Att tillåta gårdsförsäljning av vin och öl skulle gynna producenterna och hela Sverige, säger LRFs vd Anna Karin Hatt.
LRF menar på att om man tillåter gårdsförsäljning utvecklas landsbygden och nya arbetstillfällen kan skapas. Idag måste försäljningen gå via Systembolaget. LRF bedömer att kontrollerad gårdsförsäljning inte hotar Systembolaget eller ökar alkoholkonsumtionen.
-Det är hög tid att lyfta blicken och ge rätt förutsättningar för dryckesbranschen. Gör vi det kan måltidsturismen och besöksnäringen öka betydligt på landsbygden, säger Anna Karin.
-De dryckesproducerande företagen finns i alla län och i 218 av Sveriges 290 kommuner, vilket gör det till en viktig fråga i hela landet – och en viktig del i genomförandet av Sveriges livsmedelsstrategi, säger Anna Karin Hatt.
Kritiker menar att gårdsförsäljningen skulle hota Systembolaget. Men LRF hänvisar till en tidigare regeringsutredning som ska visa att det skulle gå att genomföra utan att riskera EU- rätten.