Mer att välja på, fler vegetariska alternativ och enklare för patienterna att få överblick och beställa.
Det är några av nyheterna i den nya patientmenyn som nu rullas ut på sjukhusen i Västra Götalandsregionen (VGR).
Menyn baseras på Livsmedelsverkets nya nationella riktlinjer för måltider på sjukhus, och planeringen har pågått under lång tid i VGR. I höstas testades menyerna i ett pilotprojekt på Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Mölndal och Högsbo sjukhus.
– Vi fick väldigt bra gehör från patienterna. Det är en stor förändring för vår del: alla måltidschefer, kockar och köksmästare har varit engagerade. Det har provlagats, justerats och provlagats igen för att se till att det fungerar i stor skala. Oavsett var patienten befinner sig i regionen ska de få en likvärdig måltid, säger Maria Åhman Persson, verksamhetsutvecklare på område Måltider inom VGR i ett pressmeddelande.
En annan förbättring i menyn är det nya verktyget, Matilda meny, där patienter, anhöriga och vårdpersonal via sin mobil, surfplatta eller dator kan klicka och se innehåll och näringsinnehåll för varje maträtt. Där kommer det också att ligga en bild på varje maträtt så att patienten kan se hur den ser ut. Tidigare har menyn bara visat en lista på maträtternas namn. Det finns även symboler för innehåll samt klimatpoäng, där 3 stjärnor för maträtten innebär låg klimatpåverkan.
– Vi har försökt se till att patienterna har så många alternativ som möjligt att välja mellan. Exempelvis fanns tidigare bara ett alternativ att välja om man var vegetarian, men nu går det att välja även bland våra kylda portionsrätter där fler vegetariska alternativ finns, säger Maria Åhman Persson.