Tre vaccin mot covid-19 som används i Sverige har fått förändrad användning eller justerad produktinformation, tack vare att privatpersoner och vården rapporterat om misstänkta biverkningar till Läkemedelsverket.
– Tack vare rapporter om misstänkta biverkningar som skickats in till Läkemedelsverket, och ett välfungerande säkerhetsuppföljningssystem som finns nationellt och i EU, har de vacciner som idag används blivit säkrare, säger Veronica Arthurson vid Läkemedelsverket. Vaccinernas säkerhet behöver följas även efter att de godkänts. Vi har inte all kunskap, trots stora kliniska studier som gjorts inför att vaccinerna godkänts. För att upptäcka mycket sällsynta biverkningar behöver många människor vaccineras.
Det är i några fall av misstänkta biverkningar av vaccinen som lett till förändrade rekommendationer över hur de ska användas, exempelvis att vissa grupper i befolkningen inte ska få ett visst vaccin, eller med hur en specifik målgrupp behöver hantera en ny typ av biverkning om den uppkommer uppger Läkemedelsverket.
För Vaxzevria (Astra Zenecas vaccin) upptäcktes den mycket ovanliga men allvarliga möjliga biverkningen med blodproppar i kombination med lågt antal blodplättar. Det ledde till att Folkhälsomyndigheten endast rekommenderade vaccinet till äldre personer.
Rapporter om misstänkta biverkningar inkommer exempelvis hos Läkemedelsverkets e-tjänst, varvid de granskas och bedöms av myndigheten och skickas sedan till den europeiska databasen Eudravigilance. Där utgör de ett underlag för fortsatt så kallad signalspaning och utredning, tillsammans med övriga rapporter.
I Sverige är de fyra vaccinen som är godkända för användning (enligt Läkemedelsverket)
- Den 21 december 2020 godkändes Comirnaty (Pfizer/BioNTech).
- Den 6 januari 2021 godkändes Spikevax (tidigare Covid-19 Vaccine Moderna).
- Den 29 januari godkändes Vaxzevria (tidigare Covid-19 Vaccine Astra Zeneca).
- Den 11 mars godkändes Covid-19 Vaccine Janssen.