Historiskt har studielånstagare bosatta utomlands varit sämre på att återbetala på sitt studielån.
Återbetalningsgraden, ett mått på hur återbetalningen ser ut bland låntagarna, är 94,4 procent i Sverige och 80,9 procent utomlands.
CSN har i en ny artikel tittat på vilka faktorer som påverkar återbetalningen hos utlandsbosatta, och inkomsten är avgörande för huruvida man kan betala tillbaka på sitt studielån eller inte.
– Ofta är det flera faktorer som samverkar och som påverkar återbetalningen, säger Hanna Rösth, analytiker på CSN som skrivit artikeln. Det som avgör mest är inkomsten, att man har de ekonomiska förutsättningarna att betala tillbaka på sitt lån. Vi saknar inkomstuppgifter för de flesta utlandsbosatta låntagare, men för låntagare i Sverige ser vi samband mellan låga inkomster och misskötta betalningar. Det är rimligt att tro att sambandet finns även utomlands. I vissa länder där lönenivån är lägre än i Sverige kan det skapa problem att betala sitt årsbelopp.
Även utbildningsnivån är en viktig faktor. Studier på eftergymnasial nivå ökar sannolikheten att återbetalningen sker enligt plan, ett samband som finns både i Sverige och utomlands. Utbildningsnivån påverkar även viljan att återbetala, även när inkomsten räknas med.
– En trolig förklaring till detta är att högre utbildningsnivå ökar sannolikheten för att få ett arbete och därmed en högre inkomst, säger Hanna Rösth. Kopplingen mellan den högre utbildningsnivån och den ökade betalningsviljan, även med inkomst i beaktande, tyder på att det finns andra aspekter i den eftergymnasiala utbildningen som har betydelse. Man blir mer benägen att betala, helt enkelt.
CSN – Vad påverkar betalningen från låntagare bosatta utomlands.pdf