Av Skaraborgs 15 kommuner placerar sig 10 stycken bättre jämfört med föregående år i den undersökning som gjorts av det lokala företagsklimatet.
Undersökning av det lokala företagsklimatet har gjorts av Svenskt Näringsliv sedan 2001 och syftet med rankingen är att visa var i Sverige det är mest gynnsamt att starta och driva företag.
Man rankas bland alla kommuner i hela Sverige (290 st) och får en årlig placering, där 1 är bäst i Sverige och 290 har lägst betyg i Sverige.
Resultaten visar att det är stor skillnad hur företagen upplever företagsklimatet i den kommun som de är verksamma i. Det handlar om tillstånd och tillsyn, om bemötande och en tillförlitlig och snabb ärendehantering. Inte minst handlar det om attityder till företagande hos kommunpolitiker och tjänstemän men också i samhället i stort. Syftet är att med enkätsvaren förse kommunerna med ett underlag för sitt arbete med att förbättra det lokala företagsklimat.
Falköping förbättrar sitt resultat
-Det är riktig kul och glädjande, säger Adam Johansson, kommunstyrelsens ordförande. Falköping förbättrar sin placering med 32 placeringar mot 2019 och det är inom områdena, dialog med mellan företag och kommunens beslutsfattare och information till företag som Falköping särskilt utmärker sig. Man har alltså flyttat sig från plats 65 till 33.
Skövde marginellt bättre
På totalen har Skövde flyttat upp sig ett pinnhål från plats 61 till 60. Men här finns det enskilda punkter där kommunen fallit i rankingen, vilket syns tydligt på frågan om kommunalskatten. I den frågan har kommunen fallit från plats 71 ner till 114. Det som lyfter Skövde är frågan om tillgången på kompetens som företagarna anser blivit bättre.
Mariestad flyttar sig uppåt
Mariestad har flyttat sig upp från plats 66 till 58. Bland förbättringarna ser man mer positiva attityder inom områdena vägnät, tåg- och flyg samt tillgången till kopmtetens som man upplever bättre än tidigare.
Lidköpings trend fortsätter ner i rask takt
Lidköping har haft en negativ trend sedan 2014 då man låg på 79:e plats i Sverige totalt. I årets mätning är man nere på plats 253 av Sveriges 290 kommuner. Här anser företagarna att kommunen har misslyckats i frågor om positiv inställning till företagare, kompetensförsörjning och service och bemötande.
Essunga faller, men från en redan hög nivå
Essunga kommun har sedan 2012 legat i bland de 50 bästa kommunerna i landet. Men i år faller man från plats 19 till plats 27. Här är utmaningen kompetensförsörjning och i frågan om mobilnät och bredband.
Grästorp – 17:e bästa kommunen i landet enligt företagarna
Här är det väldigt små skillnader i vad man tyckte jämfört med förra året. I det hela stora har man ett mycket bra företagsklimat, men man flyttas marginellt ner från 15:e till 17:e plats i landet.
Gullspång gör ett jättekliv uppåt
Gullspångs kommun har aldrig varit med bland de 150 bästa kommunerna i landet för företagare sedan 2009 dit vi har kollat statistiken. Här gör man ett jättekliv från plats 247 upp till 157.
Bland de stora förbättringsfaktorerna är mobilnät och bredband samt service och bemötande och hur man anser att kommunens tjänstemän har för attityd till företagare.
Götenes positiva trend håller i sig
Götene har gått uppåt för tredje året i rad och är nu på plats 18 från föregående års placering då man var på 34:e plats i landet. Detta trots att man tappade stort i frågan om mobilnät och bredband, jämfört med föregående år.
Hjo flyttar sig uppåt
Hjo kommun flyttar sig från plats 199 till 176. Här kan man se att det är svårt för företagarna att få tillgång till kompetens och man anser att företagarna tycker att kommunpolitikernas attityder till företagare borde förbättras.
Karlsborg behöver förbättra en enskild punkt som tynger
Karlsborgs kommun var föregående år på plats 93 bland Sveriges bästa företagskommuner enligt undersökningen. Men i år hamnar man på plats 101 och kan därmed inte säga att man är med bland Sverige 100 bästa företagskommuner. Här tyngs man av frågan om ”vägnät, tåg- och flyg” där man hamnar på plats 234 i landet.
Skara går spikrakt uppåt
Skaras positiva trend sedan 2017 då man låg på plats 188 i landet har fortsatt uppåt. Nu är man på plats 89. I punkten om service och bemötande går man stora kliv uppåt samtidigt som man brottas med sin lägre ranking inom vägnät, tåg- och flyg.
Tibro går lite upp från låga nivåer
Tibro kommun bröt visserligen den nedåtgående trenden som man haft sedan 2015, men man är lågt rankad i Sverige. Nu hamnar man på plats 173 av Sveriges alla 290 kommuner. Men man förflyttar sig uppåt i alla områden som undersökningen mäter!
Tidaholm gör ett kliv upp
Tidaholms kommun flyttar sig upp från plats 193 till 154. Här har man flyttat sig upp i frågor och service och bemötande, samt mobilnät och bredband. Kommunen hade sin högsta placering år 2009 (vilket är så långt vi tittat bakåt). DÅ hade man plats nummer 132 i Sverige.
Töreboda ligger stabilt bland topp 100 men mobilnät och bredband tynger
Töreboda har legat bland de de 100 bästa kommunerna i landet sedan 2009 om man bortser från en tillfällig dipp 2012 då man rasade, men återhämtade sig från plats 142. I år flyttar sig kommunen från plats 68 till 64. Här tycker företagarna att kommunen kunde bli bättre i frågan om mobilnät och bredband.
Vara kommuns service och bemötande är orsaken till tappet
Vara hade sin topp 2014 då man låg på plats 33 i hela landet. I årets mätning hamnar man på plats 73 vilket är ett tapp från plats 60 förra året. Man rasar mest i frågan om service och bemötande från kommunen.