Bakterien campylobacter är ofta vanligare i kycklingflockar under sommaren och sensommaren. Därför riskerar fler att bli sjuka av att äta kycklingkött just nu.
Mängden campylobacter i kycklingflockarna på gårdar ökar ofta under sommaren och sensommaren, så också i år. Med någon veckas eftersläpning brukar antalet människor som blir sjuka därmed också öka.
ANNONS
– Därför är det extra viktigt just nu att ta hand om och tillaga kyckling i köket på rätt sätt. Då minskar du risken att bli sjuk, säger Jonas Toljander, mikrobiolog på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.
Tänk på det här när du lagar kyckling
- Tvätta händerna innan du börjar laga mat, och direkt efter att du hanterat kyckling.
- Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit kyckling. Då förhindrar du att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
- Genomstek alltid kyckling – då dör bakterierna som kan finnas i den.