Arbetslösheten ökar till 9,5 procent nästa år. Industrin kommer att klara sig hyfsat medan det är nattsvart för handel, service och besöksnäringar, enligt Svenskt Näringsliv.
I rapporten som nyss utkom kan man läsa flera dystra saker.
De globala statsskulderna kommer att vara på rekordhöga, bland annat att statsskuldsnivåerna efter Coronakrisen kommer att vara skyhöga, men Sverige har bra förutsättningar för att klara sig bättre än många andra. Men Sveriges största utmaning är inte stadsskulden i sig, utan det är att få fler folk i arbete.
– Arbetslösheten är vår riktigt stora utmaning. En redan tidigare problematisk situation med många som har svårt att komma in på arbetsmarknaden förvärras nu ytterligare av krisen. Det finns en stor risk att arbetslösheten permanentas på en hög nivå. Det är viktigt att så många företag som möjligt överlever krisen så att inte ännu fler jobb slås ut, säger Bettina Kashefi, Svenskt Näringslivs chefekonom.
Nyligen gjord undersökning bland Svenskt Näringlivs medlemsföretag pekar på lägre försäljning
I undersökningen som är kvartalsvis, kan man se att i Skaraborg anger nästan hälften av företagen att de idag har en lägre försäljning eller produktion jämfört med för sex månader sedan. Drygt 20 procent har istället ökat jämfört med för ett halvår sedan. När det gäller investeringar anger fyra av tio företag att de dragit ner på investeringarna jämfört med för ett halvår sedan. Medan endast ett av 10 företag ser ökade investeringar.
-Undersökningen visar att det framförallt är mindre företag med mellan 0–9 anställda som nu har det som tuffast. Dessutom finns stora variationer mellan olika branscher, där industrin går starkast medan handel, transport och besöksnäring har tappat mest, menar Rudolf Antoni, regionchef för Svenskt Näringsliv Västra Götaland.
Sverige ur lågkonjunkturen först 2023
– Den tidigare utvecklingen som kunde beskrivas som ett ”V” har nu förbytts till ett ”W”. Tillväxten kommer att falla igen under det fjärde kvartalet. Ekonomin räddas av de nära förestående vaccinerna och därför kan tillväxten förväntas öka nästa år. Men först en bit in på 2023 beräknas Sverige vara ur lågkonjunkturen. Och återhämtningen är skör, det finns stora nedåtrisker, säger Bettina Kashefi.