Idag presenteras den hittills mest omfattande undersökningen av läkemedelsrester och andra organiska miljöföroreningar i våra tre största sjöar – Vänern, Vättern och Mälaren.
Undersökningen ger nu en första bild av vilka kemiska ämnen som finns i vattnet och hur koncentrationerna varierar över året.
I Vänern uppmättes 21 olika ämnen och 50 ämnen i de tillrinnande vattendragen. Generellt var koncentrationerna högre i vattendragen än ute i Vänern.
– Vi har kunnat uppmäta fler ämnen än vad vi förväntade oss. Det var tydligt att de mest påträffade ämnena i vattendragen och sjöproverna har ett utbrett användande och förekom i höga halter i utgående avloppsvatten. i Vänern var koncentrationer överlag låga. Man måste dricka Vänervatten i flera tusen år för att få i sig samma mängd koffein som finns i en kopp kaffe, säger Sara Peilot, ekolog på Vänerkansliet.
En fråga som oroar är blandningseffekten – vad som händer när olika ämnen blandas och samverkar i miljön. Var för sig kanske enskilda ämnen i låga halter inte har någon effekt. Men hur olika ämnen och olika halter av dem tillsammans påverkar miljön och livet i vattnet, det vet vi inte än. Här finns det ett stort forskningsbehov.
Hela rapporten finns att läsa här: https://www.richwaters.se/forekomst-av-organiska-miljofororeningar-i-svenska-ytvatten-kartlaggning-av-sveriges-tre-storsta-sjoar-tillrinnande-vattendrag-och-utlopp/