Både Västra Götalandsregionen och Skaraborgs Sjukhus, SkaS har frågat Högskolan i Skövde om legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal.
Nu lämnar ett antal distriktssköterskor och sjuksköterskor undervisningen för att vaccinera och arbeta på IVA. Även förra våren arbetade en del av Högskolans personal inom vården.
Högskolan i Skövde har en del medarbetare som är utbildade distriktssköterskor och sjuksköterskor och som tidigare arbetat inom vården. Nu undervisar de istället blivande sjuksköterskor och specialistsjuksköterskor. För ett tag sedan kom en framställan till Högskolans rektor med frågan om personal som kunde arbeta inom vården då läget är mycket ansträngt på grund av covid-19. För många är det självklart att ställa upp om det går att lösa utifrån arbete med undervisning och examination i kurser och andra uppdrag.
– Det är positivt att regionen och SkaS vill samarbeta med oss och ser att Högskolan har personal som har kompetens som är värdefull för olika vårdverksamheter, säger Margaretha Larsson.
Nyligen gick en lärare med Högskolan som arbetsplats till att även jobba på IVA med svårt sjuka patienter. Under pågående termin har lärarna planerade tjänstgöring med undervisning och andra uppdrag, men några av dem har delvis kunnat frigöra tid så de även kan arbeta i vårdverksamheterna.
Nyligen bytte en sjuksköterska från Högskolan arbetsplats och jobbar nu på IVA med svårt sjuka patienter. Margaretha Larsson och Catharina Gillsjö kommer tillsammans med ytterligare två kollegor inom kort att även arbeta med vaccinering.
– Flertalet av oss kommer att jobba inom primärvården med vaccinering från vecka sex. Omfattningen varierar för oss med mellan en halv dag till två dagar i veckan under hela våren. Att omfattningen är lite olika för oss beror på hur vi kan lösa det med våra tjänsteuppdrag på Högskolan, förklarar Catharina Gillsjö.
Viktigt att göra en insats
Hur känns det för er att gå in och arbeta i vården under pandemin?
– Det är positivt. Det känns bra att få använda vår kunskap till att göra en insats inom vårdverksamheten i denna tid med pandemi som pressat hälso- sjukvården hårt, konstaterar de.
Vilka erfarenheter tror ni att ni kan ta med er tillbaka till studenterna efter att ha jobbat deltid inom primärvården och på Skaraborgs Sjukhus under våren?
– Uppdatering av våra kliniska erfarenheter och en ökad kunskap och förståelse om hur det är att arbeta i hälso- och sjukvård under pandemitid kommer studenterna till del i undervisningen. Att vårda under en pågående pandemi är ny dimension av kunskap som tillför nytt innehåll till sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeutbildningarna vi har på Högskolan, påtalar Catharina och Margaretha.
Vad betyder det för Högskolan att personal gör det här?
– För Högskolan är det positivt med ökad samverkan och utbyte av kompetens mellan verksamheterna. Det gynnar Högskolan genom att innehållet i utbildningarna hålls aktuella och vårdverksamheterna får tillgång till personal med uppdaterad kunskap.